A babamasszázs a fogzás megkönnyítésére is jó :-)

Kedves Bori!

A babamasszázs ma is megmentette Sárát és természetesen engem is 🙂 egy hosszantartó sírástól. Sajnos Sára nagyon szenved a fogzás miatt, és estefelé már csak sírt megvigasztalhatatlanul, ekkor már nem tudtam mit kezdeni vele, és egy hirtelen jött ötlet hatására megmasszíroztam. Gondoltam, hogy lesz, ami lesz, megpróbálom, hátha megnyugszik egy kicsit, és MŰKÖDÖTT :), szinte rögtön megnyugodott, és pár perc múlva már mosolygott is :). Köszönöm, hogy megtanítottad nekem a fogásokat, nagyon hálás vagyok érte, tényleg bármilyen helyzetben bevethető és rögtön hat!

A babamasszázs az esti elalvásban is segít

Kedves Bori!

Szeretném megköszönni,hogy eljöttél hozzánk és megtanítottál engem masszírozni. Lilien nagyon élvezi, minden este fürdetés előtt masszírozom, már a “napirendünk” részévé vált. Ha kicsit nyűgös, akkor ezzel meg tudom nyugtatni, és az esti elalvások nagyjából ugyanarra az időpontra esnek. 🙂 Ez számomra hatalmas siker! Nagyon hasznos volt amit az olajokról mondtál, a napokban kis hőemelkedése volt és olíva olaj helyett kókusz olajjal masszíroztam. Az email-eket a plusz információkkal, érdekességekkel nagyon szépen köszönöm!
További jó munkát és sok sikert kìvánok Neked! 🙂

Nagyon örülök hogy megismerhettelek Téged!

Szabina

A kép masszázs után készült. 🙂

A legszuperebb játszótéri játék!

Fruzsi az egyik példaképem. (Ha megnézitek a videót, egyből rá fogtok jönni, miért….)

A “fejfeljancsi” bloggal már régóta rengeteg olyan anyukának sugároz életerőt, akik sérült gyereket nevelnek.

De az a terv, amit most indított útjára, egyszerűen zseniális!

Olyan játszótéri játékot szeretnének megvalósítani, amiben “speciális” és “sima” gyerekek együtt játszhatnak!

Szerintem ez nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a következő generáció elfogadóbb legyen!

Nézzétek meg ezt a videót, ha van 3 percetek, érdemes!!!!

Az ötlet szerintem fantasztikus, már csak egy kis (sok kis…) támogatás kellene, hogy megvalósulhasson.

Minden támogatás számít!

A projektről ebben a blogban is olvashatsz – a kezdeményezők törekvéseiről és tapasztalatairól, ami az integrációt illeti, munkájukról, filozófiájukról, személyes történeteikről, mindennapi bonyodalmaikról. Mindezt a Fruzsitól már megszokott pozitív, életigenlő stílusban – amit olyan jó lenne, ha minél többen követnének:

ne panaszkodjunk, inkább tegyünk valamit, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen! 🙂

Természetes K-vitamin babáknak (is)

Rengeteg anyuka jelzett vissza, hogy mennyire bevált nekik a természetes D-vitamin, amiről ebben a bejegyzésben olvashattatok.

Szerencsére most már a K-vitaminra is van természetes megoldás!

A K2+D3 Forte egyben tartalmazza a két vitamint, amit a babáknak szoktak felírni, így most már mindkettőből el tudjuk kerülni a szintetikus verziót, ami nem tud jól hasznosulni és rengeteg babának okoz emésztési problémákat!

A Forte változatból az újszülöttek egy napi adagja 3 csepp, nagyobb gyerekeknél 7 kg-onként 3 csepp.

Így kiiktathatunk még egy tényezőt, ami a babáknak hasfájást szokott okozni – úgy, hogy közben az előírt vitaminokat is beadjuk, a lehető legjobb verzióban 🙂

A D és a K vitaminra nemcsak az egészséges csontképződéshez van nagy szükség, de az immunrendszer működéséhez is fontos!

Erős izmok a masszázstól

Szia Bori!
A most közel két éves kisfiam rendkívül jó fizikai adottságokkal, nagyon erős testi izomzattal rendelkezik, amit meggyőződésem szerint nagyban köszönhetünk a babamasszázsnak.
Születésétől kezdve naponta fürdés előtt teljes testmasszázst kapott “Szerető érintés” természetes babamasszázs olajjal.
Nagyon élvezte, jól lelazult tőle és az olajat utána fürdésnél lemostuk róla. Így nem kellett külön vegyszereket tartalmazó fürdető samponokat, tusfürdőket használnunk viszont az olajtól is “megszabadultunk” egyúttal.
Mindaddig masszíroztam, amíg olyannyira nem ficánkolt, hogy már nem tudta nyugodtan kibírni a végét és minden olajos nem lett :).
Ám mái napig nagyon szereti, ha simogatjuk elalváskor a kis hátát, kezét – egyértelműen jól esik neki az érintő simogatás.
Férjem meg is kérdezte, “Ugye a második babánkat is masszírozni fogod minden nap?” – természetesen igen és alig várom már azt a mindennapi 5-10 perces teljes testi közelséget a második Picurunkkal, mert ez Babának és Mamának egyaránt nagyon szép program, ami a napi rituálék kihagyhatatlan részévé vált az első perctől fogva.
Környezetemben három kismamát is rá sikerült vennem a babamasszázsra és mindannyian pozitívan nyilatkoztak a masszázs hatásairól.
Livi

Talpmasszázsért sok babamosolyt lehet kapni :)

Kedves Mindenki!

Csak ajánlani tudom Gyulai Borit, ha babamasszázst szeretnél tanulni. 🙂

Az én babám is nagyon megszerette a masszázst.

Általában az esti fürdetése után szoktam megmasszírozni a kislányomat. Segít a babának az ellazulásban, megnyugtatja őt.

Ahogy észrevettem a talpmasszázs a kedvence, de segített már hasfájás- és székrekedés kezelésében is.

Ezúton is köszönöm szépen Borinak, hogy megtanította a mozdulatokat és mindenféle szakirodalommal ellátott!

Bea

Babamasszázs a tv-ben

Az M1 Család-barát magazinja megkért, hogy segítsek bemutatni a babamasszázst a gyakorlatban. Ági barátnőmmel és kisfiával, Ádámmal tartottunk egy kis bemutatót, milyen is egy babamasszázs óra.
A 2 és fél perces kis összefoglaló videót nézzétek meg itt 🙂

Így is lehet élni! – A lótusz virág a mocsárban nő…

Ma egy éve hagyott itt bennünket Pista bácsi… egy csodálatos ember, aki az egészségügyi pályafutását egy érettségivel, kazánfűtőként kezdte, majd 40 éves korától élete utolsó napjáig a sérült gyerekeknek szentelve minden idejét, mindenkit megtanított úszni, aki eljutott hozzá – nem is akárhogyan, hisz sok tanítványa nemzetközi versenyeket, olimpiát nyert… de ami még fontosabb, mindenkivel meg tudta értetni, bármilyen nehéz helyzetben is volt, hogy az ő élete ugyanolyan értékes, és egyedi, mint bárki másé.

Nagyon-nagyon hiányzik… de nap mint nap erőt ad mindaz, amit az évek során tanultunk tőle.

Nem a módszere volt a csoda, amivel minden gyereket (felnőttet) meg tudott tanítani úszni, bármi problémája is volt, hanem az a fantasztikus odafigyelés és szeretet, amivel mindenki felé fordult. Róla igazán elmondható, hogy a személyisége, a lénye volt a gyógyító, nem a technikája.

Ha van 12 percünk, érdemes megnézni ezt a kisfilmet, ami vele készült, nemcsak a munkájáról, hanem többek között arról, hogy egy ilyen ember szerint, aki tényleg rengeteg ember életét segítette, mi kell a boldogsághoz….

Pista bácsi életéről és munkájáról ITT is olvashattok.

nagyobb testvérek masszírozása

Családi masszázs a Balaton partján

“Nagyon vicces látványt nyújthattunk, ahogy három olajos gyerek kacag a parton…”

Szia Bori!

Mikor kisfiam , Marci megszületett, akkor találtam rád (egy “dévényes”  gyógytornász hölgy ajánlásával) és a mai napig hálás vagyok neki, hogy megismerhettelek, és megtanulhattam Tőled a babamasszázs fogásait, és az apró részleteket is!

Marcit minden nap masszíroztam, függetlenül attól, hol voltunk. Még nyaralás közben is.
Így történt, hogy párszor a szokásos masszázs a Balaton partján kezdődött el…
Mikor nővére látta, hogy a 3 hónapos Marcinak mennyire tetszik a masszírozás, ő is kért egy fordulót, s bár már 3 éves volt, nagyon élvezte a szabadban az olajozást,  dögönyözést. Olykor- olykor persze csiklandós volt, ilyenkor hatalmasat kacagott, és ez feltűnt az unokatestvéreinek (6 és 9 évesek) is, akik a Balatonban fürödtek.
Gondolták, jó móka lehet a parton, kijöttek, s mikor látták, mi történik, ők is sorba álltak egy masszázsra.
Édesanyjuk és nagymamájuk elleste a mozdulataimat, s szinkron masszíroztuk a 3 gyereket.
Nagyon vicces látványt nyújthattunk, ahogy három olajos gyerek kacag a parton, Marci pedig kapálózva figyeli őket…

Azóta született még egy gyermekem (épp 4 hónapos), akinek szintén át tudom adni ezeket a pillanatokat, élményeket, hiszen megtartottam a tanítás kapcsán kapott leírásokat, amiken a pontos instrukciók rajta vannak, és így nagyon könnyű volt felidézni a mozdulatokat.
Hálásan köszönöm!

Vali

“A gyógytornász is megdicsérte…”

“A gyógytornász is megdicsérte, milyen szépen lazulnak az izmai”

Kedves Bori!

Először is örülök, hogy megismerhettünk. A babamasszázs nagyon jól működik Sárával, imádja :), úgyhogy minden nap csináljuk. A gyógytornász is megdícsérte, hogy milyen szépen lazulnak az izmai, biztosan a masszázs és az olivaolaj is nagyon sokat segített ebben :), úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon hasznos. És valóban elég volt egy alkalom, hogy elsajátítsam a fogásokat. Külön köszönöm az extra babaápolási tanácsokat:).

További sok sikert kívánok!
Adél

sheavajas krém, nemcsak babapopsira

Sheavajas krém – nemcsak babapopsira!

A gyógyszertári és a drogériákban kapható babakozmetikumok többsége sajnos tele van káros anyagokkal. A popsikrémeknél azért is különösen fontos odafigyelni az összetételre, mert a végbélből hihetetlenül gyorsan szívódnak fel a hatóanyagok (ezért adják a gyerekeknek a kúpokat is)! A finomítatlan, kezeletlen sheavaj önmagában is tökéletes popsikrém. Állaga viszont elég sűrű, és bár testmelegtől gyorsan olvad […]

természetes d vitamin

Végre természetes D-vitamin!

Sok családban probléma a D-vitamin kérdés. A kisbabáknak egyből születésük után felírják a D-vitamin cseppeket, a leggyakrabban ajánlott termék azonban szintetikus készítmény, és a fő hatóanyag, a kolekalciferol (D3) vegyület mellett sok káros segédanyagot tartalmaz,  ezért nem tud jól felszívódni és megterheli a baba szervezetét. Sok kisbabának fáj tőle a hasa, és sok anyuka meséli, hogy a cseppek elhagyása után szinte azonnal megszűnik  a hasfájás, az órákig tartó sírás, nyugtalanság.

Hosszas keresés után most végre rábukkantam egy olyan készítményre, amely természetes D-vitamint tartalmaz, és a kolekalciferol mellett kizárólag kókusz- és pálmaolajkivonatot, ami segíti a felszívódást. Ráadásul a benne levő kolekalciferol (D3) abszolút természetes eredetű: napon szárított birkagyapjúból vonják ki, kíméletes, vegyszermentes eljárással. Birkanyírás után leoldják a gyapjúról a gyapjúzsírt és ebből vonják ki a D3 vegyületet. Így végre egy olyan alternatíva, amelyet vegetáriánusok is alkalmazhatnak! (Sokan ugyanis a halolajakkal pótolják a D-vitamint, mert azokban sok a D-vitamin előanyag, ami napfény hatására D3-má alakul a szervezetünkben – de ez vegetáriánusok számára nem opció.)

Az adagolása is egyszerű, ugyanaz, mint az eddig megszokott cseppeké: 1csepp 500 NE D-vitamint tartalmaz. 1 éves korig napi 1000 NE a javasolt mennyiség, nagyobb gyerekeknek 7 kg-onként 1000 NE.

Én nagyon örülök, hogy végre erre a problémára is van vegyszermentes megoldás 🙂

Egyébként nem vagyok híve a folyamatos vitamin szedésnek, de ha valami miatt tényleg szükség van rá, akkor nagyon fontosnak tartom, hogy a készítmény minden összetevője természetes eredetű legyen, amely jól felszívódik, és ne legyenek benne káros adalékok.

A D és a K vitamin pedig vitathatlanul nagyon fontos kicsiknek és nagyoknak is!

* * * * * * * * * * *

ÚJDONSÁG: Már kapható D3 és K2 vitamin kombinációja is! Így a babáknak az előírt D és K vitamint egyben beadhatjuk, természetes, jól hasznosuló formában! Erről ITT tudsz olvasni.

Egy különlegesen jó ember emlékére

Egy nagyon különleges ember emlékére szeretnék írni pár sort.Tizenegy napja, 2012. szeptember 26-án váratlanul eltávozott Málnai István (Pista bácsi), akihez 8 éve jártunk úszni, gyógyulni a gyerekeimmel.Gyönyörű életet élt, abszolút példaértékű volt az, ahogyan az emberekkel bánt. Rengeteg sérült gyerekkel foglalkozott az uszodában – főként végtaghiányosokkal, központi idegrendszeri sérültekkel – és nemcsak úszni tanította meg […]

Hogyan fejleszti a ritmus a gyerekeket?

Az anyák ősidők óta ösztönösen ringatják csecsemőiket, hogy megnyugtassák őket, és az első játékok is a gyermek és a szülők között az érintésen alapuló, ringató, dülöngéltető, lovagoltató, simogatós játékok, melyet mindig ritmizált mondókák, versek kísérnek. Vajon miért van ilyen kiemelkedő szerepe a ritmusnak a gyermekek fejlődésében?

A ritmus szó görög eredetű, a folyni szóból ered – vagyis azt jelenti, hogy valami folyik, áramlik, lüktet. A ritmus már a magzat életét is áthatja – hiszen folyamatosan hallja anyukája szívdobbanásait, a magzatvízben lebegve érzi édesanyja járásának ritmusát is – egy finoman ölelő, szorító, morajló, hullámzó közegben él. A méhösszehúzódások is ritmikusan követik egymást egészen a világrajövetelig.

Az első időkben a gyermeket az nyugtatja meg, ami emlékezteti őt a magzati lét körülményeire – ahol a mozgás, a ritmus, a folyamatos testkontaktus volt a természetes. Minél kíméletesebb az átmenet az anyaméh világa és a “kinti világ” között, annál inkább biztonságban érzi magát az újszülött, és ez a legfontosabb az egészséges fejlődéshez. Mára már számos tanulmány is bizonyította, hogy a gyermekek akkor tudnak a legjobban fejlődni testileg – lelkileg egyaránt, ha a szeretet és biztonság élményét élik át.

Hogyan tudjuk a két világ közti átmenetet megkönnyíteni kisbabánk számára? Először öleléssel, hordozással (hiszen ilyenkor érzi a testmeleget, hallja a szívverésünket, érzi minden mozdulatunkat, rezdülésünket), lassú, ritmikus simogatással, amiből fokozatosan kialakul a szintén lassú, ritmikus mozdulatokkal végzett masszázs. Eleinte halkan dúdolt altatódalokkal, majd mondókákkal, ritmikus versekkel, énekekkel.

Köztudott, hogy a harmonikus zenének milyen erőteljes fejlesztő hatása van. Nagyon fontos azonban, hogy a kicsik számára a zenei élmény elsősorban személyes legyen! Sokkal befogadhatóbb egy gyermek számára a szülő által, csak neki énekelt dal, miközben anya (apa) ölbeveszi, figyeli, simogatja, mint akár a legszebb “gépzene”, ami akár túl bonyolult is lehet neki és nem kapcsolódik hozzá személyes élmény.

A kicsiknél a mozgás és hangadás fejlődése szorosan összekapcsolódik. Sokszor megfigyelhetjük például, hogy miközben egy tárgyat ütögetnek (vagy éppen a saját lábukat), ugyanazt a szótagot ismételgetik közben, vagy a kiságyban állva rugóztatják a térdüket és közben ritmikusan hangicsálnak. Ezek a tevékenységek ráadásul örömet is okoznak a számukra. Ezért is nagyon jók a mozgással kísért mondókás játékok, melyekben a ritmus, a szöveg és a mozgás összekapcsolódik. Ezek az egyszerű játékok hihetetlen módon fejlesztik az idegrendszert, hiszen a két agyfélteke harmonikus együttműködését segítik elő: a bal agyfélteke a racionalitásért felelős (tehát a logikus gondolkodásért, a beszédért, de a ritmus és az idő érzékeléséért is), a jobb agyfélteke pedig inkább az érzelmeket érzékeli (ide tartozik a tér, a színek és a zene érzékelése is, a kreativitás) – tehát egy egyszerű játékkal, melynek során ölbevesszük kisbabánkat és a gyermekdal ritmusára zötyögtetjük a térdünkön, miközben ő teljes biztonságban érzi magát és teljes figyelmünket élvezi, tökéletes fejlesztésben részesítjük – hiszen mindez egyszerre hat az egyensúly-érzékelésre, a mozgásra, a beszédre, az értelemre…. és még gyermekünk önfeledt kacagása is garantált!

És pont ez a legfontosabb – hiszen a szülő által végzett masszázs, a közös mondókázás, éneklés, játék célja elsődlegesen nem a fejlesztés, hanem az együtt töltött felhőtlen, felszabadult időtöltés – a fejlesztő hatások “csupán” jótékony hozadékok!

Irodalom:

Falvay Károly: Ritmikus mozgás – énekes játék; Országos Pedagógia Intézet,1990

Forrai Katalin: Ének a bölcsődében; Editio Musica Budapest, 1986

Dr. Hámori József – Az emberi agy aszimmetriái, Dialóg Campus Kiadó, 2005

Fotó: Mt Hagen Handicraft Group Papua New Guinea

Vérzéscsillapítás gyerekeknél

Nagyon fontos, hogy ha baleset éri a gyermeket, ne blokkoljanak le a szülők, hanem higgadtan tudjanak segítséget nyújtani.

Érdemes a váratlan helyzetekre előre felkészülni, erre nagyszerű lehetőség dr. Csomai Zita Babaelsősegély tanfolyama. Ezen a tanfolyamon a (leendő) szülők 6 óra alatt alapos felkészítést kapnak, mit kell tenniük kisebb-nagyobb vészhelyzetekben.

Az egyik leggyakoribb teendő otthoni veszélyhelyzetek esetén a vérzéscsillapítás. Kolléganőmet, Dr. Csomai Zita orvos – természetgyógyászt arról kérdeztem, melyek a legfontosabb dolgok, amikre egy vérzés esetén a szülőknek feltétlenül gondolnia kell. A következő tanácsokat adta:

Általános teendők:

 1. Ha nagyobb vérzés, sérülés keletkezett, hívjunk segítséget (mentők telefonszáma: 104)! A segítség megérkezésééig azonban ne üljünk tétlenül, fontos mihamarabb csillapítani a vérzést.
 2. A vérző testrészt emeljük meg, ezzel valamelyest csökkenthetjük a vérzést. Vérző kéz vagy láb esetén mindenképpen emeljük meg a végtagot.
 3. Nagyobb vérzés esetén mindenképpen fektessük le a kicsit, hogy elkerüljük az ájulást (és az esetlegesen ebből adódó másodlagos sérüléseket).
 4. Ha megemeljük a gyermek lábát, a létfontosságú szervek több vért kapnak.
 5. Mivel a vérveszteség miatt hamar hidegérzet jelentkezik, takarjuk be a kicsit, hiszen a ha fázik a baba, ennek leküzdése sok energiát vesz el tőle.
 6. Az elveszített folyadékot pótolni kell, kis kortyokban itassuk a gyermeket.
 7. A kicsi pulzusát, bőrszínét figyeljük, és beszélgessünk vele, így tudunk tájékozódni az általános állapotáról.
 8. Ha a sérült gyermek eszméletlen állapotú, fektessük stabil oldalfekvésbe és maradjunk mellette, soha ne hagyjuk magára!

Artériás vérzés

 • Verőeres vérzés esetén nagy erővel spriccel a vér, és a szívverésnek megfelelően lüktetést érzékelünk. Ilyenkor a vérzéscsillapítás életmentő beavatkozás (különösen, ha nagyobb artéria sérült), ilyenkor nincs idő várakozásra, mert egy percen belül is olyan mértékű vérveszteség léphet fel, mely életveszélyes lehet.
 • Régi elsősegélykönyvek az artériás nyomópontok megkeresését vagy szorítókötés készítését javasolták. Ezek a lehetőségek azonban nem bizonyultak hatékonynak a gyakorlatban, mert még gyakorlott orvosoknak is viszonylag hosszú idő kell egy szabályos szorítókötés felhelyezéséhez. Ráadásul sok olyan terület van a testen, ahol előfordulhat artériás vérzés, de nem lehet szorítókötést alkalmazni (pl. a nyaki ütőér vagy a nyelven található erek is ilyenek). Ezért a gyakorlati elsősegély-nyújtás napjainkban azt javasolja, hogy a vérző sebbe benyúlva, kezünkkel fogjuk meg a vérzés forrását jelentő sérült artériát, ezzel csillapítsuk a vérzést. Baleseti sebészek véleménye szerint ezzel a módszerrel okozunk a legkevesebb károsodást a szervezetben. Idegen személy esetében ilyenkor kötelező saját védelmünkről gondoskodni – gumikesztyűt kell használnunk a vér útján terjedő fertőző betegségek megakadályozására – saját gyermekünk esetében azonban a leggyorsabb beavatkozás a fontos! Az artériás vérzés végleges ellátása mindig az orvos feladata!

Vénás vérzés

 • A vénás vérzés is lehet nagymértékű, de ilyenkor a  vér lassabban folyik, soha nem spriccel, nem lüktet. Mivel a vénák a testfelszínhez közelebb futnak, mint az artériák, ezért ezeknek a sérülése sokkal gyakoribb. Nagyobb vénás vérzések keletkezhetnek a kar és a láb nyílt sérüléseinél.
 • Vénás vérzés ellátásánál nyomókötést alkalmazunk.
 • Helyezzünk steril mull-lapot a sebre és tekerjük körbe gézzel.
 • Soha ne használjunk szegett gézt, mert ha duzzanat alakul ki, akkor a szegett géz elszoríthatja a végtagot. A szegetlen pólya lehetőséget ad a duzzanat okozta tágulásra.
 • Ha nagyfokú a vérzés és a kötés átvérzett, helyezzünk fel egy teljes pólyát egészben, anélkül, hogy a régi, átázott kötést eltávolítanánk.

Kapilláris vérzés

 • Ez a leggyakrabban előforduló vérzéstípus, mellyel minden szülő találkozik, a kíváncsi csöppségek nem ússzák meg enélkül a világ felfedezését….
 • Általában kis kiterjedésű, vagy több helyen, pontszerűen szivárog a vér.
 • Gyakran kíséri a horzsolásokat vagy az egyéb kis sérüléseket.
 • Hideg folyó vízzel, majd fertőtlenítő lemosóval tisztítsuk meg a sebet és környékét.
 • A seb méretétől függően sebtapaszt vagy mull-lapot használjunk a seb lefedésére.
 • A hajszáleres vérzés általában teljes mértékben otthon kezelhető, használhatunk sebkenőcsöt is a gyorsabb gyógyulás érdekében.

A megelőzés a legfontosabb

 • Fontos, hogy már egészen kicsi korban tanítsuk meg a gyermekeknek, hogy az éles tárgyak milyen veszélyesek. Mindig együtt, felügyelet mellett ismerkedjünk meg a kés vagy az olló használatával, és magyarázzuk el, miért kell őket óvatosan használni.
 • Mivel a kicsit mozgáskoordinációja még alakulóban van, a balesetek egy-egy mozdulat következtében alakulnak ki, és akár súlyosak is lehetnek. Mindig figyeljünk arra, hogy veszélyes eszközökkel ne játsszanak egyedül a gyerekek.
 • A lakásban figyeljünk a törékeny tárgyak elhelyezésére – tegyük őket a kicsik által elérhetetlen helyekre, mert a szilánkok komoly sérüléseket okozhatnak.

És még egy fontos dolog: nagyon vigyázzunk a gyerekekre, de azért ne legyen lelkiismeretfurdalásunk a kisebb balesetek miatt – kedvenc anatómia professzorom szerint egy “valamirevaló gyerek” sok sebet szerez és bizony beteg is kell, hogy legyen, hisz így tanulja meg a szervezete, hogyan kell küzdeni!

IRODALOM: Dr. Csomai Zita: Baba-elsősegély

Popsitörlő házilag

A popsitörlő kendők nagy többségében sajnos kőolajszármazékok és/vagy szintetikus illatanyagok vannak, amik nagyon ártalmasak a baba bőrének! (A babákról, kisgyermekekről gondoskodó szülők, nagyszülők kezén keresztül is felszívódnak a szervezetbe ezek a káros, testet mérgező anyagok, melyek okozhatnak irritációt és allergiát.)

Lemoshatjuk a baba popsiját tiszta vízzel is (sok anyuka egyszerűen a csap alatt, folyó vízzel szereti lemosni a kicsit; de sokan használják azt a módszert is, hogy egy tálban langyos vizet tesznek a pelenkázóra, és azzal benedvesített vattalapokat használnak) – de nagyon egyszerűen készíthetünk házilag is olyan törlőkendőt, ami nemcsak tisztítja, de ápolja is a bababőrt.

Vincze Brigi kozmetikus mestert  kérdeztem arról, ő mit használ erre a célra iker kisfiainál, hisz tudom, ő is ellenzi a “mérgező” kozmetikumok használatát.

Brigi (aki 15 évet dolgozott kozmetikusként) a következő receptet osztotta meg velem:

A popsitörlő folyadék alapja tisztított víz és hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó / olíva / jojoba stb.) nagyjából 2 : 1 arányban. Kiürült, jól kimosott szórófejes flakonba vagy üvegbe öntsük az 1/3 rész olaj – 2/3 rész víz keveréket, és minden használat előtt rázzuk fel. Tehetünk a keverékhez néhány csepp teafa illóolajat (ami fertőtlenít), vagy levendula illóolajat (ami bőrnyugtató), főleg, ha picit piros lenne a popsi (természetesen csak 100%-os, tiszta illóolajat használjunk, és nagyon keveset – max. 3 cseppet egy 100 ml-es üvegbe). A rózsa illóolaj is nagyon jó kisbabáknak, csak az drágább, de ha van otthon, nyugodtan használhatjuk azt is kis mennyiségben.

Praktikus tanácsok:

 • Sok anyuka használ mosható popsitörlő kendőt, amit persze magunk is elkészíthetünk, akár régi pólót feldarabolva, beszegve. Ha papírtörlőre fújjuk, vastagabb fajtát válasszunk, ami nem ázik át és foszlik, mállik szét rögtön.
 • Érdemes pelenkacsere előtt néhány papírtörlőt előkészíteni: letépni és egyszerre benedvesíteni vízzel (több lapot egymásra tenni, négybe hajtani, együtt bevizezni, kinyomkodni, hogy ne csöpögjön; majd újra lapokra szedni és ezeket a lapokat hajthatjuk pl. négybe),  erre fújhatjuk a popsitörlő folyadékot, illetve a végén sima nedves lapokkal is letörölhetjük a maradék olajat, ha szeretnénk. (Mivel valamennyi olaj marad a baba bőrén, popsikrémből is kevesebbet kell használnunk.) Ha túl sok nedves papírt készítettünk elő, semmi gond, a következő peluscserénél újra bevizezve tökéletesen használható.
 • Ha útnak indulunk, befújkálhatunk előre néhány törlőkendőt, és eltehetjük az előre benedvesített kendőket is egy műanyag dobozba.
 • Nagy melegben 3-5 csepp grapefruitmag cseppet is tehetünk a keverékhez, hogy tartósítsa.
 • Az üveget könnyedén tisztíthatjuk gyerek fogkefével, biológiailag 100%-osan lebomló, pl. Sodasan mosogatószerrel, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ezután grapefruitmag kivonattal tudjuk fertőtleníteni (tegyünk 20-30 cseppet tiszta vízbe, és ebben áztassuk legalább 20-30 percig, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel). Az üveg karbantartását érdemes 3-5 újratöltés után elvégezni.

Higgyétek el, nem bonyolult sem elkészíteni, sem használni! A tapasztalat az, hogy egy-két nap alatt belejön és átáll az ember. Érdemes kipróbálni, hiszen így biztosan nem juttatunk káros, allergizáló anyagokat teljesen feleslegesen az érzékeny bababőrre.

A boltban kapható popsitörlők között is van néhány teljesen “tiszta”, pl. a Cot-one vagy a Naty.

Napozás gyerekekkel biztonságosan

Nagyon vigyázzunk a fényvédő szerekkel! A kémiai napvédő szerek tele vannak káros, bizonyítottan rákkeltő anyagokkal (hogy konkrétan melyik vegyületeket érdemes kerülni, arról itt olvashatsz bővebben).

Természetesen a fényvédelemre is vannak természetes megoldások! Egy ősi napvédő a kakaóvaj, amely már évszázadok óta jól beváltan működik. Nemcsak a káros sugárzástól véd, hanem rendkívüli módon táplálja is a bőrt.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, finomítatlan, kezeletlen kakaóvajat használjunk. Mivel szobahőmérsékleten szilárd, nem könnyen kenhető, de a testmelegtől gyorsan olvad és nagyon jól beissza a bőr. Bedörzsölhetjük vele a bőrt, vagy kiskanállal pillanatok alatt lekapargathatjuk a tetejét és a használni kívánt mennyiséget például egy pohárba téve meleg vízbe állítva nagyon gyorsan megolvaszthatjuk és kenhetővé tehetjük. (Persze a nyári melegben a szabadban magától is gyorsan megolvad.)

Nemcsak a pirulástól óv meg, hanem gyönyörű csokibarna lesz tőle a bőrünk!

Nagyon jó ez a napozóolaj is (melyet egy híres német bába állított össze), ezt kicsiknél makadámdió olajjal lehet fele-fele arányban hígítani. Ezt az állaga miatt könnyebb használni, mint a kakaóvajat.

Használhatunk fizikai fényvédőket is, amelyek nem szívódnak fel, hanem visszaverik a fénysugarakat, persze bio napvédő termékeket (pl. kiváló minőségű a Kaviczky fényvédő krém – Kaviczky referencia kozmetikusnál kapható -, a Lavera krém vagy spray), de az én tapasztalatom az, hogy ha kerüljük a déli napot, akkor elég a kakaóvaj vagy a másik növényi olaj páros – és minél kisebb egy gyerek, annál kevesebb dologgal érdemes kenni a bőrét. Vízparton vagy érzékenyebb bőr esetén természetesen erősebb védelemre lehet szükség.

A Kaviczky termékcsalád fényvédője azért is nagyon praktikus, mert nagyobb kiszerelés, jó sokáig elég, keveset kell belőle használni, és nagy előnye, hogy nem hagy foltot a ruhán.

Bármilyen napvédő terméket választunk, a déli napot mindenképp kerüljük, gyerekekkel csak reggel és késő délután (10 óra előtt és 16 óra után) menjünk napra!

Adjunk mindig vékony kalapkát vagy szemellenzős sapkát a gyerekekre, és hasznos lehet vékony anyagú fehér póló is. Mindig figyeljünk, hogy elegendő folyadékot igyanak, lehetőleg minél több vizet!

Ha mégis megpirulnának gyerekeink (vagy mi magunk), használjunk levendula illóolajat (orvosi levendula, azaz lavandula augustifolia – és természetesen 100%-os tisztaságú, hígítatlan olajat – ez például terápiás minőségű). Néhány cseppet keverjünk el valamilyen hidegen sajtolt növényi olajban (pl. a kókuszolaj nagyon kellemesen hűsítő hatású, de ha épp nincs, olívaolaj is jó) és ezzel kenjük be az érintett területet. Nyugtatja és bebarnítja a bőrt. A levendula azon kevés illóolajok egyike, melyeket biztonságosan lehet alkalmazni babáknál is, persze csak nagyon kis mennyiségben.

Az aloé növény az égési sérülések elsőszámú gyógyítója, ha tudunk szerezni, ennek a levével is kenegethetjük az érzékeny bőrt. A Lavera is kifejlesztett napozás utáni, természetes összetevőjű termékeket, pl. a napozás utáni SOS tejet és a napozás utáni testápolót. A Stadelmann keverékek közül a napozó intenzív olaj, vagy annak spray változata is használható ilyenkor. Az Argital körömvirágos krémje is nagyon jó minőségű bőrnyugtató krém, és ha marad belőle, csípésekre is lehet használni.

Ha megpirult a bőr, az egy védekezési reakció, ami gyulladással jár. Ilyenkor rengeteg folyadékot kell inni, mert leégés esetén a szövetek vizet is veszítenek.

Érdemes egyébként előre felkészíteni belülről is a szervezetüket a nyári napsütésre. Sok olyan zöldséget, gyümölcsöt adjunk nekik, amik karotinoidokban és antioxidánsokban gazdagok.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek sokat legyenek napon (hiszen a napfény nemcsak a D-vitamin képződést stimulálja – ez elengedhetetlen a kalcium beépüléséhez is -, de elpusztítja a bőrünkön a káros mikroorganizmusokat, erősíti az immunrendszert, hat az éberség és álmosság egészséges ciklusára stb.), de figyeljünk rá, hogy a napfénynek csak a jótékony hatásait hagyjuk érvényesülni! 🙂

Én egyébként személy szerint Ingeborg Stadelmannal értek egyet, aki ezt írja:

“Fontos, hogy természetes módon nem lehet 4-esnél magasabb fényvédő faktort elérni. Úgy tűnik, hogy a természet egész egyszerűen azon a véleményen van, hogy a 3-4-es fényvédő faktor elég az emberi bőr védelmére. Ez jelzés, hogy ne tegyük ki magunkat hosszú idejű, intenzív napsugárzásnak, és jobb lenne, ha a bőrt ruhával védenénk.

Forrás: 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének 2011-es fényvédő terméktesztje

Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim

Növényi olaj kontra ásványi olaj

Nemcsak a masszázsnál, de az általános babaápolásnál is nagyon oda kell figyelnünk arra, mit kenünk kisbabánk bőrére (vagy mivel fürdetjük).

A hidegen sajtolt növényi olaj táplálja testünk összes lágy szövetét: nemcsak a bőrt és az izmokat, de az inakat, szalagokat, a csonthártyát és az idegeket is. A hidegen sajtolt növényi olajos masszázs a nyirokmirigyeket folyadék-elválasztásra serkenti, és ezzel szervezetünk különböző szöveteit teljesen átmozgatja. Dúsítja az ízületi folyadékot is, nagyban megkönnyítve ezzel az ízületek mozgását. Fenntartja (segít kialakítani) szervezetünkben az elasztin és a kollagén egyensúlyát, a megfelelő izomtónust.

Az ásványi olajok minderre nem képesek, sőt, felszívódni sem tudnak. Ha ásványi olajat kenünk magunkra, az egy vékony réteget képez a bőrön, ezzel megakadályozza a test bőrlégzését, párologtatását, gátolja az anyagcserét és a méreganyagok kiválasztását. Hosszútávon elvonja a sejtektől a nedvességet.

A melegen sajtolt növényi olajok (például a gyógyszertárakban kapható napraforgó olaj) nem ilyen károsak, viszont a hevítéssel elveszítik tápértéküket, így nem tudják azokat a fent felsorolt jótékony hatásokat kiváltani, mint a hidegen sajtolt olajak.

Finomított növényi olajokat se használjunk, mert ezeknek kinyerésénél oldószereket használnak, a fehérítés, szagtalanítás és hasonló folyamatok során tönkremennek a telítetlen zsírsavak, amelyek nemcsak kitűnő bőrápolók, de még az immunrendszerünk számára is nagyon fontosak, mert megvédik sejtjeinket a káros anyagoktól és a szabadgyököktől.

Ha az alapolaj nem megfelelő, akkor hiába tartalmaz bármilyen értékes hatóanyagot, az nem fog tudni felszívódni a keringésbe, és mivel ezek az anyagok a bőr mélyebb rétegeiben lerakódnak, előbb-utóbb bekövetkezik a bőr túltelítettségi reakciója: viszketni fog, kiszárad, ekcéma alakul ki.

Az, hogy mit kenünk gyermekeinkre, ugyanolyan felelősség, mint az, hogy mit adunk nekik enni – hiszen a kozmetikumokban rengeteg káros vegyület van, amelyek a bőrön át közvetlenül a véráramba kerülnek. Ilyen például a Sodium Lauryl Sulfate, amely egy radikális zsíroldó vegyület, nagyon gyorsan felszívódik a keringésbe, és a kozmetikumok nagy többsége tartalmazza.

A témában a legjobb összefoglalónak Pribus Tünde kozmetikus lényegretörő sorozatát tartom, amelyből kiderül, milyen összetevőket kerüljünk el mindenképp, amikor kozmetikumokat választunk.

Forrás: Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim; Katalizátor Könyvkiadó, Budapest, 2007

Születés Hete 2012 – ingyenes programok

2012 május 5-11-ig rengeteg ingyenes programmal várjuk a szülőket, leendő szülőket, érdeklődőket a FitForma Stúdióban (Újpest Központnál)!

Ingyenes előadások:

Május 5. szombat:

 • 10:00 Táplálkozás, vitaminok, ásványi anyagok várandósan (Dr. Csomai Zita; Dr. Steinberger kóstoló)
 • 11:00 Bach virágterápia várandósan (Dr. Csomai Zita)
 • 12:00 A korai mozgásfejlesztés jelentősége (Dr. Csomai Zita)
 • 13:00 Aromaterápia kismamáknak (Szerémy Mónika)
 • 14:00 Schüssler sók alkalmazása várandósan (Kristóffy Emma)
 • 15:00 Stresszoldás csöndes kineziológiával (Kristóffy Emma)
 • 16:00 Az őssejt-megőrzésben és gyógyászati felhasználásban rejlő lehetőségek (Humancell)

Május 6. vasárnap:

 • 10:00 Homeopátia a szülés során (Dr. Csomai Zita)
 • 11:00 A hordozókendő bemutatása (Mészáros Anikó)
 • 12:00 Kismama relaxáció előadás (Szerémy Mónika)
 • 13:00 Mozgás várandósan – tánc, pilates, jóga, torna (Vági Nikolett)
 • 14:00 Babaelsősegély bemutató (Dr. Csomai Zita)

A Születés Hete alatt az összes kismama foglalkozás ingyenes!

Május 7. hétfő:

 • 09:30 Baba-mama torna (6 hetes kortól)
 • 10:30 Babatorna (1-3 éveseknek)

Május 8. kedd:

 • 09:00 Kismama jóga
 • 10:30 Baba-mama jóga
 • 18:00 Terhestorna

Május 9. szerda

 • 16:00 Kismama relaxáció

Május 10. csütörtök

 • 09:00 Babamasszázs bemutató
 • 10:00 Babaápolás bemutató

Május 11. péntek:

 • 10:00 Kismama jóga
 • 16:00 Várandós tánc

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Rajzpályázat gyerekeknek

Témák: „Kistestvérem születik” vagy  „Az én anyukám”

Technika: bármilyen technika alkalmazásával, A4-es méretű rajzokat várunk

Korcsoportok: 3-4 év, 5-6év, 7-8 év, 9-10 év

Díjak: szponzor felajánlásokból: Kölyökpark napijegy, bérlet, MagicBox ajándék, Dr. Steinberger gyümölcs-és zöldséglevek

A rajzok beérkezési ideje: 2011. május 3.

Szervező: Dr. Csomai Zita (0630/9365498, drcsomai@gmail.com)

Miért maradt fenn évezredekig a babamasszázs hagyománya?

Egyrészt azért, mert működik. Azok a szokások (gyógymódok) melyek nem bizonyulnak hatékonynak, néhány évtized alatt feledésbe merülnek. Az indiai anyák saját szemükkel látják, hogy a masszírozott gyerekek jobban gyarapodnak, nyugodtabban alszanak, izmaiknak nagyon jó a tónusa, jobban fejlődik a mozgásuk. Nekik nem kellettek meggyőző laborvizsgálatok ahhoz, hogy évezredeken át megadják gyerekeiknek ezt a gondoskodást. Amikor néhány évtizeddel ezelőtt a nyugati világ felfigyelt erre a szokásra, egyből kutatásokba kezdtek. És mit mutattak az eredmények? Többek között azt, hogy a masszázs során antistressz hormonok termelődnek a gyerekben és a szülőben is, a stresszhormonok szintje pedig csökken. Emésztést segítő hormonok is képződnek, melyek növelik a tápanyag-felhasználás hatékonyságát. Javul a vérkeringés, ezáltal az összes szerv tápanyagellátása, és a masszírozott babáknak több az antitest is a vérében, tehát immunrendszerük is jobban működik.

A másik ok pedig az, hogy a babamasszázs mozdulatai rendkívül egyszerűek, bárki által megtanulhatóak – ezért tudott ilyen széles körben elterjedni és fennmaradni ez a szokás. Azoknál a népeknél, ahol a csecsemőgondozás szerves része a masszázs, az asszonyok egymástól tanulják meg, és gyermekeiknek ugyanolyan természetesen „jár” a babamasszázs, mint a szoptatás. Egy 2002-ben Nepálban végzett vizsgálatba 8.580 gyermeket vontak be – a tanulmány szerint 99,7%-uk részesült mustármagolajos masszázsban élete első 14 napjában, 80%-uk legalább kétszer egy nap.

Mi is könnyen megtanulhatjuk ezt az ősi módszert, mellyel nagyon sokat tehetünk kisbabáink egészségéért!

(Forrás: Traditional Massage of Newborns in Nepal: Implications for Trials of  Improved Practice – Luke C. Mullany, Gary L. Darmstadt, Subarna K. Khatry and James M. Tielsch – a Department of International Health, Bloomberg School of Public Health, Johnson Hopkins University, Baltimore, MD 21205, USA; and Nepal Nutrition Intervention Project, Sarlahi P.O.Box 335, Katmandu, Nepal; Published in final edited forma s: J Trop Pediatr. 2005 April; 51(2): 82-86)