Barion Pixel

Hogyan tudunk segíteni a hasfájós babánknak?

Gyógytornászként több, mint 12 éve tartok babamasszázs kurzusokat szülőknek. Nagyon sokszor hasfájás miatt keresnek meg a szülők, így rengeteg család életében voltam már “részese” ennek az időszaknak, és tapasztalhattam meg, hogyan oldódik meg a probléma.

Gyakran előfordul, hogy a baba sokat sír, és igazából nem is biztosak benne a szülők, hogy hasfájás a tényleges ok.

Ha tényleg a hasa fáj babának:

Ilyenkor rengeteget szokott segíteni a rendszeres, napi pár perces masszázs.

1

Masszázs – a hormonok és a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása

Hogy lehet az, hogy a masszázsnak ilyen erős a hatása, és szinte mindig gyorsan jön a változás?

Sok kutatást végeztek már az érintés hatásaival kapcsolatban, koraszülöttekkel is. Megfigyelték többek között a masszázs során kialakuló hormonális változásokat.
Kimutatták, hogy az érintés hatására a stresszhormonok szintje csökken, az antistressz hormonok szintje emelkedik, az emésztéshez kapcsolódó hormonok szintje pedig egyensúlyi helyzetbe kerül, ezáltal a tápanyag-felhasználás hatékonysága nő, a hasfájás enyhül, a babák nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Az egyik leghíresebb ezzel kapcsolatos vizsgálati eredmény 1986-ban jelent meg a Pediatrics folyóiratban. A University of Miami Medical School (Miami) és a Duke University Medical School (Durham) koraszülöttek körében végzett vizsgálatokat.
A program során a masszírozott babák súlygyarapodása 47%-kal volt nagyobb, mint a nem masszírozott babáké. (Ráadásul átlag 6 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, mint azok a babák, akiket nem masszíroztak a kórházi tartózkodás alatt.)

De nemcsak a hormonális rendszerre, hanem a vegetatív idegrendszerre is hat az érintés, a masszázs. Mivel a vegetatív idegrendszer többek között megnyugtatja és ellazítja az emésztőszerveket, ez is nagyon fontos tényező a hasfájás elmulasztásában.

Én mindig azt ajánlom, hogy ne csak a hasát masszírozzuk a babáknak. Sokkal jobb, ha a teljes testüket átmasszírozzuk – mert így sokkal jobban kifejti a masszázs a rengeteg jó hatását, hiszen az idegrendszer receptorai az egész testben mindenhol megtalálhatóak.

A masszázson kívül a hordozás is sokat szokott segíteni a hasfájós babáknak. A testkontaktus általánosságban nagyon jótékony hatású.

2

Mit kap anyatejen kívül baba?

Érdemes azt is átgondolni, mi az, amit még a baba kap az anyatejen kívül. Vitaminok, bélflóra támogató cseppek, azok hordozó- vagy adalékanyagai is irritálhatják a babát. Sok család jelezte például vissza, hogy a D vitamin készítmény lecserélése után csökkent a baba hasfájása.

Vagy mégsem az emésztéssel van a gond?

A sírás hátterében előfordulhatnak más nehezen észrevehető tényezők is. Nagyon gyakran az alábbiak okozzák, hogy a baba sokat sír és nehezen nyugszik meg:

1

Ízületi / idegrendszeri probléma

Akár a méhen belül, akár a születés során előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek következményei problémákat okozhatnak.
Ezek lehetnek olyan nem feltűnő, akár pici diszfunkciók, amiket laikusként nem veszünk észre, de a babának kényelmetlen érzéseket okozhat.

Ilyen lehet például egy ízületi blokk, egy nyomás alatt levő ideg, vagy feszült izomzat.

Ezeket mind fel lehet deríteni egy oszteopátiás vizsgálat során, ezért sok országban már bevett szokás, hogy a babákat nem sokkal születés után egy oszteopát is megvizsgálja.

2

Emlékező sírás

Ha a baba sokszor nyűgös, nyugtalan, stresszes, és a szülők nehezen, vagy csak rövid időre tudják megnyugtatni, akkor általában nem a pillanatnyi szükségletekkel kapcsolatos sírásról (“present moment needs crying”) van szó, hanem az emlékező sírásról (“memory crying”).

A babák a születés előtti és alatti emlékeiket testi élmények formájában tárolják.
Tanárom, Matthew Appleton, a híres pre- és perinatális pszichoterapeuta régóta foglalkozik a születés körüli traumák oldásával.
Azt tanítja, hogy a babáknak nagyon fontos szükségletük, hogy a korai élményeiket elmeséljék.

Ahhoz, hogy a nehéz élményeket integrálni tudják, empatikus odafigyelésre van szükségük. Szavakkal nem tudnak kommunikálni, de a testbeszédükkel egészen pontosan megmutatják, a magzati élet vagy a születés melyik szakaszában, milyen fájdalmas helyzeteket, elakadást, félelmet, nehézséget éltek át. Ez a testbeszéd kíséri általában az emlékező sírást. 

A szülők ilyenkor azzal tudnak segíteni, ha ráhangolódnak a baba érzelmi állapotára, és együttérzéssel reagálnak.

A babák meghallgatásra vágynak, nem csitításra.
Erről a fontos témáról – a különböző sírásfajtákról – egy külön bejegyzés is szól.

A babamasszázs az egymásra hangolódásban is sokat segít, mert ilyenkor csak a babára figyelünk, ezáltal egyre jobban megismerjük a jelzéseit. Az anya/apa és a baba közötti biztonságos kötődés is mélyül a rendszeres masszázs hatására.

Tipp:

Ez is érdekelhet:

Babaápolás

Végre természetes D-vitamin!

Sok családban probléma a D-vitamin kérdés. A kisbabáknak egyből születésük kell szedniük. A leggyakrabban ajánlott termék azonban szintetikus készítmény, és a fő hatóanyag, a kolekalciferol

Tovább »