Hogyan tudunk segíteni a síró kisbabánknak?

A babák alapvető igénye, hogy biztonságban érezzék magukat, szeretetteljes kapcsolati rendszerben. Szükségük van a kapcsolódásra, a figyelemre, az empatikus reakciókra.

Ha bármi miatt nem érzik jól magukat, sírással jeleznek. Nemcsak a fizikai szükségleteiket kommunikálják, hanem nehéz, fájdalmas érzéseiket is.

Tanárom, Matthew Appleton, pre- és perinatális pszichoterapeuta több évtizede foglalkozik a méhen belüli és a születés körüli traumák oldásával. Európa-szerte képez szakembereket (gyerekorvosokat, szülésznőket, oszteopátokat, gyógytornászokat stb.) arra, hogyan tudjuk értelmezni a babák sírását és testbeszédét, és hogyan tudunk segíteni nekik.

A babák sírásának három nagyon eltérő típusa van: a pillanatnyi szükségletekkel kapcsolatos sírás, a feszültségekkel kapcsolatos sírás, és az emlékező sírás.

1

Pillanatnyi szükségletekkel kapcsolatos sírás (Present moment needs crying)

Ilyenkor a babák valamilyen konkrét fizikai szükségletüket jelzik – például azt, hogy éhesek, fizikai diszkomfort érzetük van, fáznak, melegük van, unatkoznak, vagy éppen túl sok inger érte őket és nagyon elfáradtak.

2

Feszültségekkel kapcsolatos sírás (Dissonance crying)

A babák azért is sírhatnak, mert valamilyen feszültséget éreznek a környezetükben.

Ez lehet például a szülők között levő konfliktus, egy feldolgozatlan trauma, amely valamelyik szülőt érte, az érzelmi ráhangolódás hiánya, vagy például egy külső hatás által okozott stressz, ami áthatja a családi légkört.
Nagyon gyakori például, hogy az anya és / vagy az apa számára is traumatikus élmény a szülés. Például az apák sokszor érzik azt, hogy védelmező szerepben kellene lenniük, és egy olyan helyzetben, amikor az egészségügyi személyzet átveszi az irányítást, könnyen érezhetik azt, hogy elveszítik az autonómiájukat. Ez lehet megterhelő és traumatizáló.
De ide tartozik az is, ha anyagi vagy egészségügyi nehézségek vannak, lakhatási problémák, vagy nagyszülőkkel kapcsolatos konfliktusok – ezek mind megzavarhatják a nyugodt, biztonságos családi rendszert.
A babák nagyon érzékenyek a környezetükre, és nem tudnak igazán ellazulni, ha feszültséget érzékelnek. Olyanok, mint a szivacs: mindent magukba szívnak, ami a családi légkörben történik.

Mivel a babák nem tudják szabályozni a saját stressz-szintjüket, a szüleik segítségére van ehhez szükségük. A csecsemő számára a szülő olyan, mint egy kiterjesztett idegrendszer.

3

Emlékező sírás (Memory crying)

Emlékező sírásnak nevezzük, amikor a baba korábbi, méhen belüli vagy születés alatti nehéz, ijesztő, vagy fájdalmas, még nem integrálódott élményekhez kapcsolódó érzéseket él át.
Ezek az emlékek “implicit” emlékként tárolódnak, a testünk őrzi őket – az idegrendszerünk, a sejtjeink.
A babák érzik ezeket testélményként, és nem tudják egyedül feldolgozni.
Vágynak arra, hogy meghallgassuk a történetüket.

Az emlékező sírást mindig erős érzelmi reakciók kísérik, és nagyon specifikus testbeszéd.
Matthew Appleton az Integratív babaterápiás képzéseken részletekbe menően megtanítja, hogy a babák a születés előtti élet vagy magának a születésnek melyik fázisában történt élményeket milyen testbeszéddel jelzik.

Mit tehetünk, amivel támogatni tudjuk ilyenkor kisbabánkat?

Ha egy baba sír, bármi miatt, mindig fontos, hogy megpróbáljuk a szükségleteit kielégíteni.
Amikor a pillanatnyi szükségletekkel kapcsolatos sírásról van szó, a legtöbb szülő hamar megérti, mi a gond, és hogyan tudna segíteni.
Mivel azonban a szülőknek általában senki nem tanítja meg, hogy másféle sírás is létezik, ezért legtöbben csak az első sírástípust ismerik.
Amikor a megszokott módszerekkel nem tudják megnyugtatni a babát, ez sokszor nagyon aláássa a szülői önbizalmukat.

A babáknak a legfontosabb, hogy érezzék az empatikus figyelmet, azt, hogy az érzéseiket elismerjük. Sokat segíthetünk azzal, ha ráhangolódunk a babára, és együttérzően visszatükrözzük az érzést, amit kifejez. Pl.: “Látom, hogy ez nagyon nehéz neked, látom, milyen mérges vagy emiatt.”

Egy baba sírását hallgatni mindig nehéz, ezért nagyon hasznos lehet terapeuta támogatása ebben a folyamatban.
De az is sokat segít, ha odafigyelünk a légzésünkre. Egy síró baba mellett hajlamosak vagyunk visszatartani a lélegzetünket, és ez csak fokozza a stresszt bennünk.
Érdemes tudatosítani magunkban, hogy az, hogy a babák kommunikálják a fájdalmas, nehéz élményeiket, teljesen egészséges viselkedés, hisz ebben rejlik a gyógyulás lehetősége.

A babák nagyon rugalmasak és alkalmazkodóképesek.
A születés nehéz, sokszor traumatikus, de a traumában lehetőségek is vannak. Ha rá tudunk látni a traumára, és át tudjuk érezni, azáltal a gyógyulás is elkezdődik. 

Amikor a babák kifejezik a fájdalmukat, és elérik, hogy meghallgassuk a történetüket, és mi támogatni tudjuk őket az érzéseik kifejezésében, akkor elindul a gyógyulás.

Gyógytornászként azért lett szívügyem a babamasszázs oktatás, mert ezzel a szülők egy olyan módszert kapnak a kezükbe, ami segít összehangolódni a babával. Segíti a kapcsolódást, egymás jelzéseinek megértését, és ezáltal azt is, hogy jobban megértsük, mit mesél nekünk, milyen érzéseket fejez ki a kisbabánk.
Ha nem is értünk meg mindent pontosan, már azzal is sokat segítünk, ha ott vagyunk vele ebben a helyzetben, és meghallgatjuk.

Ha pedig még jobban szeretnénk megérteni, hogy milyen élményről mesél kisbabánk, felkereshetünk egy integratív babaterapeutát, aki éveken át tanulja a babák testbeszédének a pontos értelmezését.
Kollégám végzett integratív babaterapeutaként sok éves tapasztalattal várja a babákat és szüleiket oszteopátiás rendelőnkben.

Ez is érdekelhet:

Babaápolás

Napozás gyerekekkel biztonságosan

A napfénynek sok jó hatása van, de nagy odafigyelést igényel, hogy csak ezeket hagyjuk érvényesülni, és a károsakat kiküszöböljük. A babák bőre éretlen, sokkal vékonyabb,

Tovább »
Babaápolás

Természetes K-vitamin babáknak (is)

Rengeteg anyuka jelzett vissza, hogy mennyire bevált nekik a természetes D-vitamin, amiről ebben a bejegyzésben olvashattatok. Szerencsére most már a K-vitaminra is van természetes megoldás!

Tovább »