Barion Pixel

Popsitörlő házilag

A popsitörlő kendők nagy többségében sajnos kőolajszármazékok és/vagy szintetikus illatanyagok vannak, amik nagyon ártalmasak a baba bőrének.
(A babákról, kisgyermekekről gondoskodó szülők, nagyszülők kezén keresztül is felszívódnak a szervezetbe ezek a káros, testet mérgező anyagok, melyek okozhatnak irritációt és allergiát.)

Lemoshatjuk a baba popsiját tiszta vízzel is.
Sok anyuka egyszerűen a csap alatt, folyó vízzel szereti lemosni a kicsit, de sokan használják azt a módszert is, hogy egy tálban langyos vizet tesznek a pelenkázóra, és azzal benedvesített vattalapokat használnak.

Nagyon egyszerűen készíthetünk házilag is olyan törlőkendőt, ami nemcsak tisztítja, de ápolja is a bababőrt.

Vincze Brigi kozmetikus mestert  kérdeztem arról, ő mit használ erre a célra iker kisfiainál, hisz tudom, ő is ellenzi a káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok használatát.

Brigi, aki 15 évet dolgozott kozmetikusként, a következő receptet osztotta meg velem:

Popsitörlő recept:

A popsitörlő folyadék alapja tisztított víz és hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó / olíva / jojoba stb.) nagyjából 2 : 1 arányban.
Kiürült, jól kimosott szórófejes flakonba vagy üvegbe öntsük az 1/3 rész olaj – 2/3 rész víz keveréket, és minden használat előtt rázzuk fel.
Tehetünk a keverékhez néhány csepp teafa illóolajat (ami fertőtlenít), vagy levendula illóolajat (ami bőrnyugtató), főleg, ha picit piros lenne a popsi.
Természetesen csak 100%-os, tiszta illóolajat használjunk, és nagyon keveset – max. 3 cseppet egy 100 ml-es üvegbe.
A rózsa illóolaj is nagyon jó kisbabáknak, csak az sokkal drágább, de ha van otthon, nyugodtan használhatjuk azt is kis mennyiségben.

Praktikus tanácsok:

Sok anyuka használ mosható popsitörlő kendőt, amit persze magunk is elkészíthetünk, akár régi pólót feldarabolva, beszegve.
Ha papírtörlőre fújjuk, vastagabb fajtát válasszunk, ami nem ázik át és foszlik, mállik szét rögtön.
Érdemes pelenkacsere előtt néhány papírtörlőt előkészíteni: letépni és egyszerre benedvesíteni vízzel.
Több lapot egymásra tenni, négybe hajtani, együtt bevizezni, kinyomkodni, hogy ne csöpögjön; majd újra lapokra szedni és ezeket a lapokat hajthatjuk pl. négybe.
Erre fújhatjuk a popsitörlő folyadékot, illetve a végén sima nedves lapokkal is letörölhetjük a maradék olajat, ha szeretnénk.
Mivel valamennyi olaj marad a baba bőrén, popsikrémből is kevesebbet kell használnunk.
Ha túl sok nedves papírt készítettünk elő, semmi gond, a következő peluscserénél újra bevizezve tökéletesen használható.
Ha útnak indulunk, befújkálhatunk előre néhány törlőkendőt, és eltehetjük az előre benedvesített kendőket is egy műanyag dobozba.
Nagy melegben 3-5 csepp grapefruitmag cseppet is tehetünk a keverékhez, hogy tartósítsa.

Az üveget könnyedén <b>tisztíthatjuk</b> gyerek fogkefével, biológiailag 100%-osan lebomló mosogatószerrel, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ezután grapefruitmag kivonattal tudjuk fertőtleníteni (tegyünk 20-30 cseppet tiszta vízbe, és ebben áztassuk legalább 20-30 percig, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel).<br>Az üveg karbantartását érdemes 3-5 újratöltés után elvégezni.

Higgyétek el, nem bonyolult sem elkészíteni, sem használni! A tapasztalat az, hogy egy-két nap alatt belejön és átáll az ember. Érdemes kipróbálni, hiszen így biztosan nem juttatunk káros, allergizáló anyagokat teljesen feleslegesen az érzékeny bababőrre.

Tipp:

Mosható törlőkendőt boltban is lehet kapni, legutóbb például a Julka hulladékmentes webshopban láttam.
Boltban vásárolt nedves popsitörlők esetén mindig érdemes alaposan megnézni az összetételt, ezek között is van néhány teljesen „tiszta” (pl. a Cot-one vagy a Naty).

A bababőrnek nagyon jót tesz a növényi olajos masszázs is. Ennek rengeteg más előnye is van, nagyon sok szinten támogatja a baba egészséges fejlődését.

Gyógytornászként már több, mint 15 éve tartok babamasszázs tanfolyamokat szülőknek. 
Kidolgoztam a tanfolyam online verzióját is, hogy otthonod biztonságában, saját tempódban tudd elsajátítani ezt az egyszerű és hasznos módszert.
Megrendelés után még aznap el tudod kezdeni a tanulást és a gyakorlást.

Ez is érdekelhet:

Babamasszázs

Családi masszázs a Balaton partján

Szülői vélemény babamasszázs tanfolyam után: „Nagyon vicces látványt nyújthattunk, ahogy három olajos gyerek kacag a parton…” Szia Bori! Mikor kisfiam , Marci megszületett, akkor találtam

Tovább »
baba mezítláb
Mozgásfejlesztés

Milyen a jó gyerekcipő?

A cipőnek elsősorban védelmi funkciója van – az adott esetben nem biztonságos talaj, vagy hideg, nedvesség miatt. A lábboltozat csak hét – tíz éves kor

Tovább »