Popsitörlő házilag

A popsitörlő kendők nagy többségében sajnos kőolajszármazékok és/vagy szintetikus illatanyagok vannak, amik nagyon ártalmasak a baba bőrének! (A babákról, kisgyermekekről gondoskodó szülők, nagyszülők kezén keresztül is felszívódnak a szervezetbe ezek a káros, testet mérgező anyagok, melyek okozhatnak irritációt és allergiát.)

Lemoshatjuk a baba popsiját tiszta vízzel is (sok anyuka egyszerűen a csap alatt, folyó vízzel szereti lemosni a kicsit; de sokan használják azt a módszert is, hogy egy tálban langyos vizet tesznek a pelenkázóra, és azzal benedvesített vattalapokat használnak) – de nagyon egyszerűen készíthetünk házilag is olyan törlőkendőt, ami nemcsak tisztítja, de ápolja is a bababőrt.

Vincze Brigi kozmetikus mestert  kérdeztem arról, ő mit használ erre a célra iker kisfiainál, hisz tudom, ő is ellenzi a “mérgező” kozmetikumok használatát.

Brigi (aki 15 évet dolgozott kozmetikusként) a következő receptet osztotta meg velem:

A popsitörlő folyadék alapja tisztított víz és hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó / olíva / jojoba stb.) nagyjából 2 : 1 arányban. Kiürült, jól kimosott szórófejes flakonba vagy üvegbe öntsük az 1/3 rész olaj – 2/3 rész víz keveréket, és minden használat előtt rázzuk fel. Tehetünk a keverékhez néhány csepp teafa illóolajat (ami fertőtlenít), vagy levendula illóolajat (ami bőrnyugtató), főleg, ha picit piros lenne a popsi (természetesen csak 100%-os, tiszta illóolajat használjunk, és nagyon keveset – max. 3 cseppet egy 100 ml-es üvegbe). A rózsa illóolaj is nagyon jó kisbabáknak, csak az drágább, de ha van otthon, nyugodtan használhatjuk azt is kis mennyiségben.

Praktikus tanácsok:

 • Sok anyuka használ mosható popsitörlő kendőt, amit persze magunk is elkészíthetünk, akár régi pólót feldarabolva, beszegve. Ha papírtörlőre fújjuk, vastagabb fajtát válasszunk, ami nem ázik át és foszlik, mállik szét rögtön.
 • Érdemes pelenkacsere előtt néhány papírtörlőt előkészíteni: letépni és egyszerre benedvesíteni vízzel (több lapot egymásra tenni, négybe hajtani, együtt bevizezni, kinyomkodni, hogy ne csöpögjön; majd újra lapokra szedni és ezeket a lapokat hajthatjuk pl. négybe),  erre fújhatjuk a popsitörlő folyadékot, illetve a végén sima nedves lapokkal is letörölhetjük a maradék olajat, ha szeretnénk. (Mivel valamennyi olaj marad a baba bőrén, popsikrémből is kevesebbet kell használnunk.) Ha túl sok nedves papírt készítettünk elő, semmi gond, a következő peluscserénél újra bevizezve tökéletesen használható.
 • Ha útnak indulunk, befújkálhatunk előre néhány törlőkendőt, és eltehetjük az előre benedvesített kendőket is egy műanyag dobozba.
 • Nagy melegben 3-5 csepp grapefruitmag cseppet is tehetünk a keverékhez, hogy tartósítsa.
 • Az üveget könnyedén tisztíthatjuk gyerek fogkefével, biológiailag 100%-osan lebomló, pl. Sodasan mosogatószerrel, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ezután grapefruitmag kivonattal tudjuk fertőtleníteni (tegyünk 20-30 cseppet tiszta vízbe, és ebben áztassuk legalább 20-30 percig, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel). Az üveg karbantartását érdemes 3-5 újratöltés után elvégezni.

Higgyétek el, nem bonyolult sem elkészíteni, sem használni! A tapasztalat az, hogy egy-két nap alatt belejön és átáll az ember. Érdemes kipróbálni, hiszen így biztosan nem juttatunk káros, allergizáló anyagokat teljesen feleslegesen az érzékeny bababőrre.

A boltban kapható popsitörlők között is van néhány teljesen “tiszta”, pl. a Cot-one vagy a Naty.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Masszírozd Te is a kisbabád!információ a gyakorló órákról ITT.

4 válaszok
 1. Fazekas Gyöngyi
  Fazekas Gyöngyi says:

  Sziasztok! Kétszer is elkészítettem, egyszer szűrt vízből, másodjára dsztillált vízből, mégis bepenészedett. Mi lehet a hiba? Köszönöm!

  Válasz
 2. vincze brigi
  vincze brigi says:

  Szia Gyöngyi!

  Köszönöm a türelmedet, gondolom a válaszom most is jól jön!?

  Bevallom meglepett a történés… és a férjemet is, természetesen neki is elmeséltem, mint laikusnak és gyakorló Apukának … Csak “néztünk okosan”, mert velünk ilyen nem fordult elő. A nyári kánikulában is tréningeztetve volt a popsitörlő folyadék + amikor vittük magunkkal pl. vízpartra = nem kíméltük, azaz nem volt “tiszta” helyen. A Srácaink kezében is volt a folyadéktartó üveg kupakkal v. anélkül…

  …a Te esetedben én nem a használat közbeni galibára tippelek, hanem az elkészítés körül , v. annak a körülményeinél lehet a baki… Több minden bevillan, és mivel nem áll rendelkezésemre sok infó ez ügyben, ne vedd zokon a “dedós” és körülményes mondataimat = segíteni próbálok. 😉

  Summa summárum… nekem elsőre a folyadék tároló edény tűnik “bűnösnek”! …amennyiben nem egy vadi új, tiszta flakont vetettél be erre a célra… Igaz ebbe is kerülhetett spóra, amely a penészedést okozhatta!?!
  Azt nem tudom, h rögtön az első próbálkozásnál megjelent-e a penész?
  Az biztos, h én azt a flakont, ebben az esetben nem használtam volna fel tovább = KUKA!

  Én kiürült hydrolátumos üveget használtam (sötétkék színe volt), azaz nem műanyagot, ezt azért írtam, mert én az üvegben jobban bízok, hiszen könnyebb tisztán tartani (+ az írásodból nem derült ki, h te mit választottál tárolásra, ezért tértem ki erre is)!!!

  Én csak tisztított vizet (ezt isszuk, s ezzel főzök) használtam hozzá, ezért azt gondolom, h a vízzel nem lehetett malőr.
  Nem (patikai)steril körülmények között készítettem az oldatokat, de azért amolyan főzés előtti higiéniát és egy pár tiszta törlőpapírt bevetettem az elkészítés során…

  A popsitörlő folyadékhoz hozzáadott (nem tudom, h alkalmaztad-e v.melyiket?) illóolajok és a grapefruitmag csepp klasszul növelik az eltarthatóságot! Mivel fertőtlenítő, gombaölő/penészedés gátló stb. hatásuk van (ezt most nem részletezem, fent biztosan olvashattál az alkalmazásukról), így én eleve v.melyiket, v. mindkettőt hozzátettem a folyadékhoz.

  Igaz nem tipikusan “babás” illat, de megemlítem neked a teafa illóját is, mivel nagy ellensége az ilyen nyűgöknek!!!
  Nálunk ez alap illó itthon, hiszen a levendula mellett a teafa illóolaja az amit tisztán, önmagában a bőrre is lehet alkalmazni (pl. herpeszre, mármint a teafát). Azaz “töményen”, nna persze nem a pici baba bőrére gondolok most => ez itt egy másik “történet”…
  A lényeg, h 1-1 teafa illóolaj cseppecske mehet a levendula illó mellé a popsitörlő folyadékba.

  Ami még megoldás lehet a számodra, h teljesen elhagyod a popsitörlő folyadék elkészítését!
  Azaz egy puritánabb megoldást ajánlok fel => ez is tesztelt és működő dolog volt nálunk, a szobatisztaság felé haladó úton már csak így oldottam meg a feladatot:
  – KÜLÖN CSAK OLAJOS OLDATOT KELL KÉSZÍTENI ÉS AZT UTÓLAG A BEVIZEZETT, SZÉTVÁLASZTOTT TÖRLŐPAPÍROKRA RÁCSEPPENTENED KB. 4-5 HELYERE = A KIS, VIZES TÖRLŐPAPÍR 4 SARKÁRA ÉS 1-ET KÖZÉPRE.

  Az olajos oldatod = pl. jojoba oil és 1 csepp levendula illó, de ebben az esetben akár használhatod az a jojoba olajat önmagában is.
  Én 10ml-s, kiürült (BÁRÁNYHIMLŐ OLAJ)olajos üvegét vetettem be erre a célra, h ne kelljen a nagy olajos üveggel bíbelődni.+ …ÉS DIREKT NEM MOSTAM EL… hiszen hasznos dolog volt benne előtte (azért a szememmel és az orrommal teszteltem előtte az üveget!).
  Mivel ennek a “bizonyos cégnek” a cseppentője számomra tutibb, mert sok hagyományos csöppentőn nem folyik csak úgy át az olaj…

  A vizes popsitörlő papírokat én napi 2x előre legyártottam és műanyag tartó dobozkába bele tettem. Azt nem zártam le (otthoni használat során), ha kellett inkább újra benedvesítettem, mert ha sokáig, pl. 1 napig állt benne lezárva akkor az egy picit bebüdösödött… Annak ellenére, h tisztára mosott kézzel, tiszta dobozkába készítettük elő a papírokat a levegőben lévő és a bőrünkön maradt “ez-az” miatt itt már beindult v.mi… Nnna meg a törlőpapír sem steril, ilyenkor ez a már bababőrre nem használható törlőpapír “átavanzsált” pl. a járólapra cseppent étel feltörlésére.

  És most ugrott be még v.mi, h az elméleti nyomozásomat tovább bővítsem:
  – a régebbi, kicsit nedvesebb lakásoknál, v. azoknál az otthonoknál ahol a pár évvel ezelőtt alkalmazott, “rossz” műanyag nyílás zárókat építették be => nem volt szellőztető “rés” = penészes helyek és foltok jelentek meg a lakásokban. Sajnos egy ilyen, nedvesebb közeg is elég lehet, gondolj csak a régen kitakarított, magára hagyott hűtőszekrényre a telken stb., szóval érted?

  NEDVES popsitörlő papír elkészítése:
  1. kb. 10-18 db papírlapot letéptem (én ikrekben gondolkoztam 😉 😉 )
  2. egymásra raktam és 4-be hajtottam
  3. tisztított vizes csap alá tartottam addig míg tuti vizes lett minden lap
  4. óvatosan kinyomkodtam a vizet, h csak nedves maradjon a papírtörlő halmazom(persze nagyobb bőrfelületre tapadt kaki leszedéséhez jobb a vizesebb törlőpapír!)
  5. kihajtogattam eredeti méretére a törlőpapírt és szétszedegettem lapjaira
  6. az így külön választott papírlapokat 1-esével, ismét 4-be hajtogattam és azokat egymás tetejére raktam
  7. amikor pelus csere következett, akkor rögtön használat előtt cseppentettem az olajat az előre elkészített, nedves popsitörlőkre

  Fontosnak tartom megemlíteni, igaz más, de “rokon” tapasztalat:
  – amikor már nem kellett a popsitörlő folyadék tárolásához a pumpás üveg, miután kiürült csak úgy félre raktam, h majd kitakarítom => kb. 2-3 hónap múlva akadt a kezembe… hűűű ez BEAVASODOTT! = … a pumpás rész és az üveg menetes területe… ez az olajos dolog miatt történt, na meg, h elfelejtkeztem róla!

  Bízom benne, h tudtam v.mi újat írni a témával kapcsolatosan és az irkámból le tudod vonni a számodra fontos és segítő gondolatokat!?!
  Amennyiben még kérdésed merül fel, v. v.melyik sorom “zavaros” szívesen válaszolok.

  Mosolygós napokat és boldog babázást kívánok:
  Brigi 😉

  Válasz
 3. ANora
  ANora says:

  Sziasztok! A google vezetett ide, erdekes cikk, de szerintem, ha a nedves torlokendo ilyen meggondolas targyat kepezi, akkor a papirtorlo sem mindegy, hogy milyen. Az is legyen vegyi anyagoktol (illat es klor) mentes.

  Válasz
  • vincze brigi
   vincze brigi says:

   Szia!

   Igen a tökéletesen “tiszta” megoldáshoz a papír milyensége is hozzá “tartozna”… Azért írom így, mert akkor amikor megszületett a fenti megoldás, azaz a “popsitörlő házilag”, sok-sok papírtörlő tesztelése során “az” a fajta futott be végül amit ajánlottunk.

   Ami biztos, h a mi esetünkben ajánlott papír nem illatosított! 😉 (legalább ez kipipálva!)

   Bevallom nekem elkerülte a figyelmemet a “papír” összetétele és annak gyártási módja stb., hiszen annyira örültünk, h van popsitörlésre alkalmas gurigánk!

   Azt nem tudom, h a jelen piaci kínálatban van-e olyan “tiszta törlőpapír”, mely kiállná a fizikai próbát az előkészületek és a popsitörlés során…

   Természetesen örömmel kipróbálom/tesztelem ha tudsz ilyen “tiszta” minőségű papírtörlőről!

   Jelen esetben (a gyerekeink életkora miatt)az ovis ügyek vannak sínen: TETŰ ELLENI VÉDEKEZÉS… vagyis inkább annak megelőzése! Közeledő szülőin lesz a premier = bemutatom a szülőknek a spray-t melyet házilag el lehet készíteni és az öltözőben lehet használni… igen jól olvasod… egyenlőre nem a gyerekek fejére… nno, de ez már egy másik történet lesz!!!

   Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük