Barion Pixel

Ki masszírozza a babát: a szülő vagy egy szakember?

A masszázst általában mindenki szereti, és az utóbbi években már arról is sokan hallottak, hogy a kisbabák számára is nagyon jótékony hatású és kellemes tud lenni.

De sokszor merül fel a kérdés: mi a jobb a kisbabának? Ha a szülő masszírozza, vagy egy szakember, szakképzett terapeuta?

Mindkét “oldalon” sok éves tapasztalatot szereztem. Gyógytornászként több, mint 12 éve segítem a szülőket abban, hogy ők maguk hogyan masszírozzák a kisbabájukat.

Miért tartom ezt ennyire fontosnak?

1

A babamasszázs és a babaterápia nem ugyanaz

Teljesen más a szülői érintés, és teljesen más a terápiás érintés.

Terápiára nem minden babának van szüksége, a szülő által végzett masszázs viszont minden kisbabának segít (természetesen akkor, ha maximálisan a baba igényeire figyelve végezzük).

Az érintés varázslatos eszköz, ha egy kisbabát szeretnénk megnyugtatni, a szeretetünket éreztetni vele, biztonságélményt adni neki.

Ezt természetesen nemcsak a masszázzsal lehet megadni.
A babamasszázs egy eszközt, egy lehetőséget ad a kezünkbe, aminek a segítségével tudatosan érinthetjük kisbabánkat. Ráadásul nagyon könnyen beiktatható a mindennapokba, és egy olyan örömforrás, amit anya és apa is át tud élni a babával közösen.
Közben egyre jobban megismerik egymás jelzéseit, így a rendszeres masszázs hatására “automatikusan” fejlődik a kommunikáció a baba és a szülők között.
Ebben a napi 10-20 percben biztosan csak egymásra figyelnek, ez a mély kapcsolódás nagyon jó hatással van a kapcsolatra.

Természetesen a masszázsnak számtalan fizikai, kémiai, élettani hatása van, de legalább ilyen fontos az is, ahogy a szülő-gyerek kapcsolatra hat.

Szakember által végzett terápiára speciális esetekben van szükség.

2

Időzítés

Ha egy kisbabának terápiára van szüksége, mindig előre kell foglalni időpontot egy szakemberhez.
Az otthoni masszázs nagy előnye, hogy időben is maximálisan tudunk a babához alkalmazkodni.
A tanfolyamokon mindig hangsúlyozom, hogy a “masszázs kulcsa az időzítés”.
Hiszen nem mindegy, hogy a kisbaba álmos, éhes, vagy éppen nagyon jóllakott. Nem mindig esik nekik ugyanolyan jól a masszázs – ahogyan nekünk sem.

A szülők próbálgatni szokták az időpontokat, és nagyon hamar rá szoktak érezni, hogy náluk melyik napszakban élvezi legjobban a baba a masszírozást.
A kicsinek nagyon jó, hogy a szülők teljesen rugalmasan tudnak alkalmazkodni az ő aktuális állapotukhoz, kedélyükhöz, és ha kialakult egy rendszeres időpont, azon is tudnak változtatni.

Ezáltal a babák átélhetik azt, hogy testük-lelkük maximális figyelembevételével és tiszteletével történik ez az amúgy erős fizikai inger és kapcsolódás, és ettől lesz ez valóban 100 százalékban örömforrás.

Ne felejtsük el ugyanis azt sem, hogy a masszázs nagyon gyengéd, de mégis erős inger.
Egy kisbabának a legoptimálisabb, legjobban befogadható, ha ez napi pár perc (nem heti egy vagy két hosszabb alkalom), és a saját szüleivel éli meg ezt a fajta kapcsolódást.

3

A szakember dolga a terápia

A terápia teljesen másképp működik.
Szakemberre akkor van szükség, ha valamilyen elakadást vagy diszfunkciót tapasztalunk, ami problémát okoz, vagy később hatással lehet a fejlődésre.
Ennek úgy van értelme, ha alapos vizsgálat, majd célzott terápia történik. Ha kiderült az igazi ok, akkor sokszor egy, vagy néhány kezelés is elég.

Nálunk is sok kisbaba fordul meg a rendelőben, akik oszteopátiás újszülött vagy baba vizsgálatra illetve kezelésre jönnek.
Nyugat-Európában már széles körben elterjedt szokás, hogy az újszülötteket egy oszteopát is megvizsgálja az első hetekben. A diplomás oszteopátok magasan képzett szakemberek, akik a csont- és izomrendszert, a belső szerveket és az idegrendszert is vizsgálják és kezelik, teljesen fájdalommentes módon.
Mi ezt az integratív babaterápia megtanulásával egészítettük ki, hogy a születési traumák oldásában is tudjunk segíteni.

Ezekkel a módszerekkel a probléma kiváltó okát lehet megkeresni és kezelni, ezért a babák legtöbbször nagyon gyorsan reagálnak és nagyon kevés kezelésre van szükségük.

Ezzel szemben a szülő által végzett babamasszázsnak pont a rendszeresség a legnagyobb előnye és értéke.

Mindkettőnek abszolút van létjogosultsága, de fontos látni a különbséget:

Kinek szól a babamasszázs tanfolyam?

Az általam összeállított babamasszázs tanfolyam arról szól, a szülők hogyan tudják masszírozni a saját babájukat.

Nagyon gyakran kapok olyan kérdést e-mailben és telefonon, hogy adok-e tanúsítványt a tanfolyamról. Sokan keresnek meg azzal, hogy annyira szépnek és hasznosnak tartják a babák masszírozását, hogy szeretnék megtanulni és ezzel sok babának segíteni.

Nekem nagyon határozott véleményem, hogy sokkal többet tudunk segíteni a babáknak és a szülőknek is, ha anyukát, apukát tanítjuk meg a masszázsra, mintha mi masszírozzuk meg a kisbabát.

Örülök, hogy egyre többen látják, hogy a babamasszázs milyen sok szinten támogatja az egészséges fejlődést.

Ha meghagyjuk ezt a szülők kezében, akkor megsokszorozódnak a jó hatások!

A szülők kompetenciaélménye erősödik, a szülő-gyerek kapcsolat mélyül, egy újfajta szeretetkapcsolat indul el közöttük.
Ezek során a csecsemőkori érintéses élmények során sokszor születéskori élmények is aktiválódhatnak, és a szülővel való gyengéd összekapcsolódás ilyenkor hihetetlenül fontos. Ezért sem lenne szerencsés, ha egy kívülálló masszírozná a babát.

Más gyerekének a kezelése óriási felelősség és teljesen más kompetencia, melyhez sok év tanulás szükséges, nem elég egy babamasszázs tanfolyam.

Ha másnak szeretnél segíteni, a tanfolyamot ajándékba is adhatod ismerős szülőknek, babát váróknak:

Ez is érdekelhet:

Babaápolás

Végre természetes D-vitamin!

Sok családban probléma a D-vitamin kérdés. A kisbabáknak egyből születésük kell szedniük. A leggyakrabban ajánlott termék azonban szintetikus készítmény, és a fő hatóanyag, a kolekalciferol

Tovább »