Milyen a jó gyerekcipő?

A cipőnek elsősorban védelmi funkciója van – az adott esetben nem biztonságos talaj, vagy hideg, nedvesség miatt.

A lábboltozat csak hét – tíz éves kor között alakul ki, a lábszár- és lábizmok erősödésével.
Ehhez az szükséges leginkább, hogy a gyerek minél többet sétáljon, szaladgáljon, ugrabugráljon mezítláb, lehetőleg göröngyös, füves talajon (vagy ha nincs annyira meleg, akkor zokniban, harisnyában, puhatalpú cipőben otthon).

A talpon rengeteg érzékelő receptor van.
Fontos, hogy a gyerekek sokat legyenek mezítláb, és a talpukkal is tapintsanak, ne csak a kezükkel.
Ilyenkor az idegrendszer sokkal jobban tudja érzékelni és feldolgozni a láb által gyűjtött ingereket, és ez segíti az idegrendszer és az izmok megfelelő működését, fejlődését.

Mi a legfontosabb egy gyerekcipőnél?

A lábujjaknak nagyon fontos funkciójuk van a gördülésben, de az állás közbeni stabilitásban is, amit gyakran alábecsülnek.
Ezért fontos, hogy a lábujjak ne legyenek beszorítva, hanem kellően szabadon tudjanak mozogni.

Nem megfelelő cipő viselése helytelen járásmintához, és későbbi tartásproblémákhoz vezethet.

Sokan kérdezik, mennyit legyenek mezítláb a gyerekek. Érdekes megfigyelni, hogy ha rábízzuk a gyerekekre, hogy ők döntsék el, mikor veszik le illetve fel a cipőjüket, szandáljukat, nagyon jól érzik, mi a jó nekik.

Tipp:

Ez is érdekelhet:

Babaápolás

Végre természetes D-vitamin!

Sok családban probléma a D-vitamin kérdés. A kisbabáknak egyből születésük kell szedniük. A leggyakrabban ajánlott termék azonban szintetikus készítmény, és a fő hatóanyag, a kolekalciferol

Tovább »
Babaápolás

Babamasszázs a tv-ben

Az M1 Család-barát magazinja megkért, hogy segítsek bemutatni a babamasszázst a gyakorlatban. Ági barátnőmmel és kisfiával, Ádámmal tartottunk egy kis bemutatót, milyen is egy babamasszázs

Tovább »