Hogyan öltöztessük a kisbabát?

Az első egy hónapban nagyon fontos mindenféle szempontból megkönnyíteni az átmenetet a baba számára a benti világból a kinti világba.
Mivel kilenc hónapig folyamatosan körülvette őt a magzatvíz, ami egy meleg, sűrű közeg, ezért az első hetekben különösen fontos, hogy melegben érezze magát, és hogy minél több érintést kapjon.

Mennyire kell melegen öltöztetni egy kisbabát?

Az újszülöttek hőszabályozás még fejletlen, ezért ebben az időszakban igényelheti a kisbaba, hogy egy réteggel több ruhát adjunk rá, de fontos figyelni arra, hogy a túlöltöztetés sem jó.

A babák hőháztartása még alakulóban van, kezük-lábuk gyakran hideg – ezért nem itt érdemes ellenőrizni, hogy fáznak-e.
A legkisebbek nem is izzadnak, ezért ebből sem tudunk kiindulni. Hátul a nyakán, tarkóján érzékelhetjük, ha melege van a babának. Ugyanitt jó tapintani akkor is, ha arra gyanakszunk, hogy fázik.

Sírás esetén érdemes gondolni arra is, hogy a baba sírhat azért is, mert fázik, vagy éppen melege van. A babák különbözőek, vannak, akik fázósabbak, és vannak, akik a meleget bírják kevésbé – fontos, hogy ilyen szempontból is megismerd a saját gyermekedet.

A szoba levegője ne legyen melegebb, mint az addig megszokott. A légutaknak a kicsit hűvösebb levegő előnyösebb, inkább a babád öltöztesd melegebben – persze az fontos, hogy huzat ne legyen.

Ami a sapkát illeti: sokan ajánlják kezdeti időben a vékony pamut sapkát otthoni használatra is – szintén a már említett melegveszteség elkerülése végett, hiszen a nyitott kutacs miatt fokozott az újszülöttek hőleadása. Ez sem kötelező, figyeld a babádat, hogy érzi magát jobban.

Milyen ruhát válasszunk?

Lehetőleg természetes alapanyagút.
Vásárlás vagy használat előtt fontos megnézni a ruhák anyagösszetételét, mert sajnos műszálas babaruhákat is gyártanak – ezeket mindenképp érdemes elkerülni.

Arra is figyelj, hogy a ruhák ne szorítsák sehol a babát (különösen a derékrészt szokták egyes darabok, illetve a bokát). 

Nagyon praktikus az ujjatlan hálózsák, mert akkor biztosan nem takarózik ki a baba, és a feje fölé sem kerül a takaró.
A kezeslábas pizsama is nagyon jó, mert ez is védi a deréktájat, és a lábfejjel rendelkező verzióban a lábacskák is melegben maradnak. Ha azt látod, hogy a hálózsákba a sok forgolódás miatt kicsit belegabalyodik a baba, akkor inkább ez utóbbit válaszd.

Szükség van pólyára?

A babák általában nagyon szeretik a pólyát, mert jól körülöleli őket. Ez megnyugtató érzés számukra, könnyen elalszanak benne.

Azonban bepólyázott gyermekre mindig fokozottan kell figyelni, pont amiatt, mert túl mélyen elaludhat benne, és így nem érzékeljük nála a korai éhségjeleket.
Bepólyázott babáknál előfordulhat, hogy emiatt ritkábban kerülnek mellre, ezért ha pólyát használunk, jobban figyeljünk oda, mikor evett utoljára, ne hagyatkozzunk kizárólag az ő jelzéseire, és ne hagyjuk külön szobában.

Milyen a jó babacipő?

Az egészséges csecsemőknek nincs szükségük cipőre ahhoz, hogy megtanuljanak járni. A babacipő nem azért van, hogy megtámassza a lábat, hanem hogy megvédje a hidegtől, az éles kövektől és a talaj nedvességétől.
A gyerekcipő nagyon fontos kérdés, erről egy külön bejegyzésben olvashattok.

Tippek:

Ez is érdekelhet: