Barion Pixel

Hogyan öltöztessük a kisbabát?

Az első egy hónapban nagyon fontos mindenféle szempontból megkönnyíteni az átmenetet a baba számára a benti világból a kinti világba.
Mivel kilenc hónapig folyamatosan körülvette őt a magzatvíz, ami egy meleg, sűrű közeg, ezért az első hetekben különösen fontos, hogy melegben érezze magát, és hogy minél több érintést kapjon.

Mennyire kell melegen öltöztetni egy kisbabát?

A babák különbözőek, vannak, akik fázósabbak, és vannak, akik a meleget bírják kevésbé – fontos, hogy ilyen szempontból is megismerd a saját gyermekedet.

A szoba levegője ne legyen melegebb, mint az addig megszokott. A légutaknak a kicsit hűvösebb levegő előnyösebb, inkább a babád öltöztesd melegebben – persze az fontos, hogy huzat ne legyen.

Ami a sapkát illeti: sokan ajánlják kezdeti időben a vékony pamut sapkát otthoni használatra is – szintén a már említett melegveszteség elkerülése végett, hiszen a nyitott kutacs miatt fokozott az újszülöttek hőleadása. Ez sem kötelező, figyeld a babádat, hogy érzi magát jobban.

Milyen ruhát válasszunk?

Lehetőleg természetes alapanyagút.
Vásárlás vagy használat előtt fontos megnézni a ruhák anyagösszetételét, mert sajnos műszálas babaruhákat is gyártanak – ezeket mindenképp érdemes elkerülni.

Arra is figyelj, hogy a ruhák ne szorítsák sehol a babát (különösen a derékrészt szokták egyes darabok, illetve a bokát). 

Nagyon praktikus az ujjatlan hálózsák, mert akkor biztosan nem takarózik ki a baba, és a feje fölé sem kerül a takaró.
A kezeslábas pizsama is nagyon jó, mert ez is védi a deréktájat, és a lábfejjel rendelkező verzióban a lábacskák is melegben maradnak. Ha azt látod, hogy a hálózsákba a sok forgolódás miatt kicsit belegabalyodik a baba, akkor inkább ez utóbbit válaszd.

Szükség van pólyára?

A pólyát kifejezetten nem javaslom.

Ha a babát szorosan körbetekerik takaróval vagy pólyával, a babák a korlátozott mozgási lehetőségek miatt gyakran stresszt élnek át. 

A babák gyakran érintik az arcukat, és fokozza a feszültséget bennük, ha a kezük nem tud szabadon mozogni.

A korai éhségjelek megfigyelését is gátolja a pólya.

Mivel a babák túl nagy stresszre nemcsak sírással reagálhatnak, hanem lefagyással, és elalvással is, ezért könnyen félreértelmezhető, hogy ha a baba hirtelen csendben marad és becsukja a szemét, akkor megnyugodott, vagy épp ellenkezőleg, a túl nagy stressz miatt „kilépett a helyzetből”.

Milyen a jó babacipő?

Az egészséges csecsemőknek nincs szükségük cipőre ahhoz, hogy megtanuljanak járni. A babacipő nem azért van, hogy megtámassza a lábat, hanem hogy megvédje a hidegtől, az éles kövektől és a talaj nedvességétől.
A gyerekcipő nagyon fontos kérdés, erről egy külön bejegyzésben olvashattok.

Tippek:

Ez is érdekelhet:

baba mezítláb
Mozgásfejlesztés

Milyen a jó gyerekcipő?

A cipőnek elsősorban védelmi funkciója van – az adott esetben nem biztonságos talaj, vagy hideg, nedvesség miatt. A lábboltozat csak hét – tíz éves kor

Tovább »
Babamasszázs

Hogyan fejleszti a ritmus a gyerekeket?

Az anyák ősidők óta ösztönösen ringatják csecsemőiket, hogy megnyugtassák őket. Az első játékok a gyermek és a szülők között az érintésen alapuló, ringató, dülöngéltető, lovagoltató,

Tovább »