Vérzéscsillapítás gyerekeknél

Nagyon fontos, hogy ha baleset éri a gyermeket, ne blokkoljanak le a szülők, hanem higgadtan tudjanak segítséget nyújtani.

Érdemes a váratlan helyzetekre előre felkészülni, erre nagyszerű lehetőség dr. Csomai Zita Babaelsősegély tanfolyama. Ezen a tanfolyamon a (leendő) szülők 6 óra alatt alapos felkészítést kapnak, mit kell tenniük kisebb-nagyobb vészhelyzetekben.

Az egyik leggyakoribb teendő otthoni veszélyhelyzetek esetén a vérzéscsillapítás. Kolléganőmet, Dr. Csomai Zita orvos – természetgyógyászt arról kérdeztem, melyek a legfontosabb dolgok, amikre egy vérzés esetén a szülőknek feltétlenül gondolnia kell.

A következő tanácsokat adta:

Általános teendők:

 1. Ha nagyobb vérzés, sérülés keletkezett, hívjunk segítséget (mentők telefonszáma: 104)!
  A segítség megérkezésééig azonban ne üljünk tétlenül, fontos mihamarabb csillapítani a vérzést.
 2. A vérző testrészt emeljük meg, ezzel valamelyest csökkenthetjük a vérzést.
  Vérző kéz vagy láb esetén mindenképpen emeljük meg a végtagot.

 3. Nagyobb vérzés esetén mindenképpen fektessük le a kicsit, hogy elkerüljük az ájulást (és az esetlegesen ebből adódó másodlagos sérüléseket).

 4. Ha megemeljük a gyermek lábát, a létfontosságú szervek több vért kapnak.

 5. Mivel a vérveszteség miatt hamar hidegérzet jelentkezik, takarjuk be a kicsit, hiszen a ha fázik a baba, ennek leküzdése sok energiát vesz el tőle.

 6. Az elveszített folyadékot pótolni kell, kis kortyokban itassuk a gyermeket.

 7. A kicsi pulzusát, bőrszínét figyeljük, és beszélgessünk vele, így tudunk tájékozódni az általános állapotáról.

 8. Ha a sérült gyermek eszméletlen állapotú, fektessük stabil oldalfekvésbe és maradjunk mellette, soha ne hagyjuk magára!

Artériás vérzés

 • Verőeres vérzés esetén nagy erővel spriccel a vér, és a szívverésnek megfelelően lüktetést érzékelünk.
  Ilyenkor a vérzéscsillapítás életmentő beavatkozás (különösen, ha nagyobb artéria sérült), ilyenkor nincs idő várakozásra, mert egy percen belül is olyan mértékű vérveszteség léphet fel, mely életveszélyes lehet.

 • Régi elsősegélykönyvek az artériás nyomópontok megkeresését vagy szorítókötés készítését javasolták. Ezek a lehetőségek azonban nem bizonyultak hatékonynak a gyakorlatban, mert még gyakorlott orvosoknak is viszonylag hosszú idő kell egy szabályos szorítókötés felhelyezéséhez. Ráadásul sok olyan terület van a testen, ahol előfordulhat artériás vérzés, de nem lehet szorítókötést alkalmazni (pl. a nyaki ütőér vagy a nyelven található erek is ilyenek).
  Ezért a gyakorlati elsősegély-nyújtás napjainkban azt javasolja, hogy a vérző sebbe benyúlva, kezünkkel fogjuk meg a vérzés forrását jelentő sérült artériát, ezzel csillapítsuk a vérzést.
  Baleseti sebészek véleménye szerint ezzel a módszerrel okozunk a legkevesebb károsodást a szervezetben. Idegen személy esetében ilyenkor kötelező saját védelmünkről gondoskodni – gumikesztyűt kell használnunk a vér útján terjedő fertőző betegségek megakadályozására – saját gyermekünk esetében azonban a leggyorsabb beavatkozás a fontos!
  Az artériás vérzés végleges ellátása mindig az orvos feladata!

Vénás vérzés

 • A vénás vérzés is lehet nagymértékű, de ilyenkor a  vér lassabban folyik, soha nem spriccel, nem lüktet. Mivel a vénák a testfelszínhez közelebb futnak, mint az artériák, ezért ezeknek a sérülése sokkal gyakoribb. Nagyobb vénás vérzések keletkezhetnek a kar és a láb nyílt sérüléseinél.

 • Vénás vérzés ellátásánál nyomókötést alkalmazunk.

 • Helyezzünk steril mull-lapot a sebre és tekerjük körbe gézzel.

 • Soha ne használjunk szegett gézt, mert ha duzzanat alakul ki, akkor a szegett géz elszoríthatja a végtagot. A szegetlen pólya lehetőséget ad a duzzanat okozta tágulásra.

 • Ha nagyfokú a vérzés és a kötés átvérzett, helyezzünk fel egy teljes pólyát egészben, anélkül, hogy a régi, átázott kötést eltávolítanánk.

Kapilláris vérzés

 • Ez a leggyakrabban előforduló vérzéstípus, mellyel minden szülő találkozik, a kíváncsi csöppségek nem ússzák meg enélkül a világ felfedezését….

 • Általában kis kiterjedésű, vagy több helyen, pontszerűen szivárog a vér.

 • Gyakran kíséri a horzsolásokat vagy az egyéb kis sérüléseket.

 • Hideg folyó vízzel, majd fertőtlenítő lemosóval tisztítsuk meg a sebet és környékét.

 • A seb méretétől függően sebtapaszt vagy mull-lapot használjunk a seb lefedésére.

 • A hajszáleres vérzés általában teljes mértékben otthon kezelhető, használhatunk sebkenőcsöt is a gyorsabb gyógyulás érdekében.

A megelőzés a legfontosabb

 • Fontos, hogy már egészen kicsi korban tanítsuk meg a gyermekeknek, hogy az éles tárgyak milyen veszélyesek. Mindig együtt, felügyelet mellett ismerkedjünk meg a kés vagy az olló használatával, és magyarázzuk el, miért kell őket óvatosan használni.

 • Mivel a kicsit mozgáskoordinációja még alakulóban van, a balesetek egy-egy mozdulat következtében alakulnak ki, és akár súlyosak is lehetnek. Mindig figyeljünk arra, hogy veszélyes eszközökkel ne játsszanak egyedül a gyerekek.

 • A lakásban figyeljünk a törékeny tárgyak elhelyezésére – tegyük őket a kicsik által elérhetetlen helyekre, mert a szilánkok komoly sérüléseket okozhatnak.

És még egy fontos dolog: nagyon vigyázzunk a gyerekekre, de azért ne legyen lelkiismeretfurdalásunk a kisebb balesetek miatt – kedvenc anatómia professzorom szerint egy “valamirevaló gyerek” sok sebet szerez és bizony beteg is kell, hogy legyen, hisz így tanulja meg a szervezete, hogyan kell küzdeni!

IRODALOM: Dr. Csomai Zita: Baba-elsősegély