Sheavajas krém – nemcsak babapopsira!

A gyógyszertári és a drogériákban kapható babakozmetikumok többsége sajnos tele van káros anyagokkal. A popsikrémeknél azért is különösen fontos odafigyelni az összetételre, mert a végbélből hihetetlenül gyorsan szívódnak fel a hatóanyagok (ezért adják a gyerekeknek a kúpokat is)!

A finomítatlan, kezeletlen sheavaj önmagában is tökéletes popsikrém. Állaga viszont elég sűrű, és bár testmelegtől gyorsan olvad és kenhetővé válik, itt egy általunk kipróbált és kedvelt alternatíva, ha könnyebben kenhető krémet szeretnénk készíteni, használni. Nekünk nagyon bevált, próbáljátok ki Ti is! Ez egy nagyon finom, tápláló és regeneráló krém, az egész család használhatja!

Összetevők:

  • 1OO g sheavaj  – kezeletlen, finomítatlan! 
  • 2O g édesmandula olaj 
  • 1O g jojoba olaj
  • 1O g rózsaszirom olaj (rózsaszirom kivonat valamilyen hidegen sajtolt olajban – pl. Fuhsi – én ezt szoktam használni)

Szükségünk lesz még

  • kézi habverőre
  • és két lábosra.

Ha lehetőség van rá, a krémet üvegtálba tegyük. (Nekem nem volt, így én fémlábosban olvasztottam a krémet.)

Elkészítés:

Egy lábosba tegyünk vizet, és egy másik lábosba illetve tálba tegyük a sheavajat.
Amikor a vizes lábos alján megjelennek a pici forrást jelző buborékok, vegyük le a tűzről. Nem baj, ha szinte még kockában áll a sheavaj a tálban.

Hagyjuk kicsit és szépen lassan felolvad. Ha esetleg 1o-15 perc után is még darabos, akkor tegyük vissza kicsit melegedni. Ha van kéznél ételhőmérő, azzal le tudjuk mérni az olvasztott krém hőmérsékletét.

Vigyázni kell, hogy a vajat, illetve olajakat ne hevítsük túl.  Ha 7O fok fölé hevül az olaj, akkor „szétesik” , és bár használható,  rengeteget veszít a hatóanyagaiból.

Miután a sheavaj felolvadt, tegyük hozzá a többi olajat.
Miután szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük kicsit a hűtőbe.

Amikor kezd megdermedni – fehéressé válik -, vegyük ki, és kézi habverővel verjük  tejszín sűrűségűre.

Kb. duplájára „nő” így a krémünk.

Ezután tegyük tégelyekbe, és kész a természetes aggodalommentes csoda, amit használhatunk babapopsira, kézre, testre, vagy akár férfiaknak borotválkozás után.

A mixerben maradt krémet pedig kenjük magunkra, ne vesszen kárba! Egy igazi finomság ez a bőrünknek, kicsiknek és nagyoknak. 🙂

Egyetlen dologra figyeljünk: a szemet irritálhatja, ezért piciknek a kezére ne kenjük, nehogy a szemükbe nyúljanak vele. Nemsokára felkerül az oldalra egy kakaóvajas recept is, annál még erre sem kell ügyelni, semmit nem irritál!