Növényi olaj kontra ásványi olaj

Nemcsak a masszázsnál, de az általános babaápolásnál is nagyon oda kell figyelnünk arra, mit kenünk kisbabánk bőrére (vagy mivel fürdetjük).

A hidegen sajtolt növényi olaj táplálja testünk szöveteit. 

Az ásványi olajok erre egyáltalán nem képesek, sőt, felszívódni sem tudnak. Ha ásványi olajat kenünk magunkra, az egy vékony réteget képez a bőrön, ezzel megakadályozza a test bőrlégzését, párologtatását, gátolja az anyagcserét és a méreganyagok kiválasztását. Hosszútávon elvonja a sejtektől a nedvességet.

A melegen sajtolt növényi olajok (például a gyógyszertárakban kapható napraforgó olaj) nem ilyen károsak, viszont a hevítéssel elveszítik tápértéküket, így nem tudják azokat a jótékony hatásokat kiváltani, mint a hidegen sajtolt olajak.

Finomított növényi olajokat se használjunk, mert ezeknek kinyerésénél oldószereket használnak, a fehérítés, szagtalanítás és hasonló folyamatok során tönkremennek a telítetlen zsírsavak, amelyek nemcsak kitűnő bőrápolók, de még az immunrendszerünk számára is nagyon fontosak, mert megvédik sejtjeinket a káros anyagoktól és a szabadgyököktől.

Ha az alapolaj nem megfelelő, akkor hiába tartalmaz bármilyen értékes hatóanyagot, az nem fog tudni felszívódni a keringésbe, és mivel ezek az anyagok a bőr mélyebb rétegeiben lerakódnak, előbb-utóbb bekövetkezik a bőr túltelítettségi reakciója: viszketni fog, kiszárad, ekcéma alakul ki.

Az, hogy mit kenünk gyermekeinkre, ugyanolyan felelősség, mint az, hogy mit adunk nekik enni – hiszen a kozmetikumokban rengeteg káros vegyület van, amelyek a bőrön át közvetlenül a véráramba kerülnek. Ilyen például a Sodium Lauryl Sulfate, amely egy radikális zsíroldó vegyület, nagyon gyorsan felszívódik a keringésbe, és a kozmetikumok nagy többsége tartalmazza.

A témában a legjobb összefoglalónak Pribus Tünde kozmetikus lényegretörő sorozatát tartom, amelyből kiderül, milyen összetevőket kerüljünk el mindenképp, amikor kozmetikumokat választunk.

Forrás: Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim; Katalizátor Könyvkiadó, Budapest, 2007